KARRIERE

Cisco har utpekt ny toppsjef

John Chambers går av etter over 20 år.

5. mai 2015 - 15:15

En æra er over. John Chambers (65) varsler sin avgang som toppsjef i Cisco Systems, en stilling han har holdt helt siden januar 1995.

Beslutningen og den nå utpekte etterfølgeren kan begge betraktes som en overraskelse.

Les også: Ciscos norgessjef gikk nettopp av

En ekte veteran

Det er en ekstremt erfaren toppleder som nå fratrer.

Han fikk med seg den store fremveksten i verdens internettoppkoblinger fra midten av 1990-tallet og har i sin regjeringstid gjennomført over 165 oppkjøp.

Ikke minst overtakelsen av norske Tandberg som i 2010 ble et av Ciscos største oppkjøp gjennom tidene, med en prislapp på 19 milliarder kroner.

Mer om det: Cisco byr på Tandberg

I sin periode har han gjennomført minst tre store omorganiseringer av selskapet. Cisco har vært gjennom tøffe omstillinger med kraftige nedbemanninger hvert av de siste fire årene, sist i fjor da de takket farvel til 25.000 ansatte.

Amerikaneren er en av de lengst sittende toppsjefene i et stort internasjonalt teknologiselskap. Sist gang han uttalte seg om tidspunktet for hans avgang var i 2012, da han indikerte et ønske om å beholde jobben ut 2016.

Etter 20 år i konsernsjefstolen er tiden kommet for yngre krefter. Chambers forlater posten 26. juli, noe som sammenfaller med nytt regnskapsår for nettverksgiganten. Han trer imidlertid ikke inn i pensjonistenes rekker.

Chuck Robbins

Chuck Robbins overtar som konsernsjef i Cisco.
Chuck Robbins overtar som konsernsjef i Cisco. Bilde: Paul Sakuma/Ap/Scanpix
Ciscos avtroppende konsernsjef vil da innta rollen som arbeidende styreformann, ifølge kunngjøringen. Styret utpeker nå hans etterfølger.

Det er Charles H. Robbins (48) eller Chuck Robbins, som er navnet Cisco bruker i sin omtale av den nye sjefen.

Robbins’ tid i Cisco strekker seg tilbake til 1997. Han jobbet seg raskt oppover karrierestigen, sist til stillingen som senior vice president of worldwide operations, med ansvar for selskapets globale salgs- og partnerapparat.

At det er Robbins og ikke nåværende president for utvikling og salg, Rob Lloyd, som rykker helt til topps, er et overraskende valg, mener Business Insider.

Robbins har ofte vært nevnt som kandidat, men ifølge nettstedet var det Lloyd som var favoritt til å følge i Chambers’ sko. Ikke minst fordi Robbins de siste årene stadig oftere har representert selskapet fra talerstolen.

På den annen side, poengterer Business Insider, har Cisco en lengre historie med antatte arveprinser, som i tur og orden har forlatt selskapet, etter at Chambers flere ganger har utsatt sin avgang.

Lignende stil

Personligheten til Robbins var en nøkkelfaktor i styrets beslutning, skriver Wall Street Journal. Med det mener avisen at Cisco har funnet en konsernsjef som deler mange av egenskapene til John Chambers. Det inkluderer salgsbakgrunn, en oppvekst fra de amerikanske sørstatene og en personlig stil med evne til å begeistre kunder og mobilisere ansatte.

- Chuck er opplagt lederen som skal ta Cisco inn i fremtiden, og han har styrets enstemmige støtte, sier styreleder i Cisco, Roderick McGeary i en uttalelse.

Arbeidet med å finne arvtakeren begynte i januar 2014, blir det opplyst i et eget blogginnlegg der styret nærmere beskriver denne prosessen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.