Cisco i minus for første gang

Internett-kongen Cisco sitter på et enormt komponentlager som nå må avskrives. Dermed blir det røde tall for første gang på 11 år.

Som ventet la Cisco Systems Inc i går frem røde tall for første gang siden de gikk på børs for 11 år siden. For kvartalet som endte 30. april, endte Cisco opp med et tap på hele 24 milliarder kroner, mens de i samme kvartal i fjor satt igjen med 5,8 milliarder kroner. Omsetningen er 43 milliarder kroner, 30 prosent lavere enn i fjor. Nå er ikke alt helsvart - Cisco fikk et driftsresultat på to milliarder kroner. Det er to faktorer som gir gigantunderskuddet. Den viktigste er at Cisco nå skriver ned sitt mye omtalte lager. Der Dell Computer Corporation kan kjøpe komponenter fra flere leverandører og nesten ikke har lager, må Cisco planlegge langsiktig og skaffe seg lager av de skreddersydde brikker de trenger til sine nettverksbokser.


I fjor var det mangel, og Cisco sikret seg ekstra lager, men markedet stupte. Nå avskriver Cisco derfor komponenter for hele 20 milliarder kroner.

I tillegg kommer det store avskrivninger for å kvitte seg med 8.500 ansatte, stengning av fabrikker og dumping av produkter.

En del bransjeaktører og analytikere tror fallet i det amerikanske IT-markedet snart vil snu, og Cisco-sjef John Chambers mener at alt ikke er helsvart, men det kan bli desember og jul før ting snur. Chambers sier han nå har lært, og vil tråkke på bremsen hardere og fortere neste gang markedet gir signaler om lavere fart.

Til toppen