RESULTATERFINANS

Cisco i nytt milliardkjøp

Raskt voksende Starent Networks lar operatører mestre datatrafikk over trådløse nett.

13. okt. 2009 - 18:10

Under to uker etter forrige milliardhandel – oppkjøpet av norske Tandberg for nærmere 3,0 milliarder dollar – slår nettutstyrsgiganten Cisco til igjen: De kjøper amerikanske Starent Networks i en aksjetransaksjon verdsatt til 2,9 milliarder dollar.

Starent leverer infrastruktur til mobiloperatører som opplever at de må håndtere stadig større mengder datatrafikk på sine nettverk.

Produktene bidrar til bedre drift av nettverk for mobile datatjenester, og også til mer effektiv håndtering av abonnenter og fakturering. Innen operatører med 3G-tjenester har Starent en markedsandel på rundt 85 prosent, ifølge et notat av analytiker Brian White i Ticonderoga Securities som nyhetsbyrået AP siterer. De ble stiftet i 2000 og har vært notert på Nasdaq i to år. Starent har rundt 1000 ansatte.

Cisco begrunner kjøpet av Starent med at det vil styrke deres leveranser til mobiloperatører. Cisco venter at datatrafikken over mobile nettverk vil dobles hvert år i perioden fram til 2013, etter hvert som stadig flere bruker mobilt apparatur til internettjenester, video og meldingstjenester i multimedia. De sier Starent og Cisco har felles visjon og utfyllende løsninger å tilby markedet.

Da nyheten om oppkjøpet ble kjent, spratt aksjekursen til begge parter opp.

Mens finanskrisen har preget Ciscos bunnlinje – resultatet i årets augustkvartal var nesten halvert sammenliknet med samme kvartal i fjor – har Starent opplevd vedvarende vekst. Gjennomsnittlig vekst de siste fire kalenderårene har vært 65 prosent i året. Tallene for årets junikvartal viser en omsetningsvekst på 28 prosent fra samme kvartal i fjor, til 78,3 millioner dollar. Resultatet vokste med 10 prosent til 15,2 millioner dollar.

Cisco regner med at oppkjøpet kan fullføres i løpet av første halvår 2010, altså innen samme tidsramme som kjøpet av Tandberg. De advarer at det vil ta flere år før kjøpet slår positivt ut på bunnlinjen, og regner med redusert overskudd i to år framover som følge av kjøpet.

Starent skal gjøres om til en ny avdeling innen Cisco, kalt «Mobile Internet Technology Group», ledet av Ashraf Dahod som i dag er CEO i Starent.

Det er ikke bare Cisco som utnytter anledningen til å styrke seg gjennom oppkjøp. For tre uker siden ble Perot Systems kjøpt av Dell for 3,9 milliarder dollar. For fire uker siden skaffet Adobe seg Omniture for 1,8 milliarder dollar. Tre dager før Cisco kjøpte Tandberg, fortalte Xerox at de hadde avtalt å kjøpe Affiliated Computer Services (ACS) for 6,4 milliarder dollar.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.