Cisco kjøper tv-boks-produsent

Ciscos kjøp av USAs ledende produsent av tv-bokser varsler store ambisjoner overfor digitale hjem.

Ciscos kjøp av USAs ledende produsent av tv-bokser varsler store ambisjoner overfor digitale hjem.

Det ble klart fredag kveld norsk tid at Cisco kjøper Scientific-Atlanta, ved siden av Motorola USAs ledende produsent av tv-bokser, for 6,9 milliarder dollar.

    Les også:

Tv-bokser – «TV set-top boxes» på engelsk – brukes til å levere video og interaktive tjenester som kan vises på en tv-skjerm. I tillegg til selve boksene, leverer Scientific-Atlanta systemene som lar operatørene levere innholdet. Selskapet har en årsomsetning på 1,9 milliarder dollar, 7 600 ansatte, og holder til i Lawrenceville i delstaten Georgia. Til sammenlikning var Cisco en årsomsetning på 25 milliarder dollar og over 38 000 ansatte.

Cisco vil bruke kjøpet av Scientific-Atlanta til å vinne innpass i markedet for «kvadruppeltjenester», det vil si tale, video, Internett og trådløse tjenester i hjemmet. Målgruppen vil i første omgang være kabeloperatører i USA, og i neste omgang teleoperatører verden over på jakt etter nye tjenester når vanlig fasttelefoni forsvinner. Scientific-Atlanta har hittil nærmest utelukkende solgt til det amerikanske markedet.

Blant mulighetene som diskuteres, er å utvikle de nåværende tv-boksene med DVD-opptak og trådløse nettverk, slik at de også kan selges direkte til forbruker, og ikke bare gjennom tjenesteleverandører.

Både analytikere som Gartner og aktører som Microsoft, HP, Dell og Sony, er enige om at de viktigste slagene innen IT de kommende årene, vil stå om «det digitale hjem». Hva slags apparat som vil stå i sentrum for det digitale hjem – tv-boks, spillkonsoll eller stue-PC – kan bare avgjøres av markedet.

Scientific-Atlanta vil bevare sin stedlige forankring på østkysten, men teknologer fra begge selskaper vil samarbeide nært, heter det.

Oppkjøpet av Scientific-Atlanta var på ryktebørsen i mange måneder. Dagen før det ble offisielt bekreftet, publiserte analytiker Anton Wahlman i Needham & Co rapporten «16 grunner til at Cisco bør kjøp Scientific Atlanta». Et hovedargument i rapporten er at selskapet er et «perfekt komplement» til Linksys. De fleste analyseselskapene som har uttalt seg, er i hovedsak positive til oppkjøpet, selv om flere ser for seg at det er en stor utfordring for Cisco å integrere miljøet i Scientific-Atlanta.

Til toppen