JUSS OG SAMFUNN

Cisco kutter alle bånd til ZTE

Det kinesiske selskapet solgte Cisco-utstyr til Iran i strid med amerikansk lov.

Cisco-sjef John Chambers ville ikke kommentere den interne granskningen av forholdet til ZTE, men slo fast at det var uaktuelt å godta salg av Cisco-utstyr til land som Iran.
Cisco-sjef John Chambers ville ikke kommentere den interne granskningen av forholdet til ZTE, men slo fast at det var uaktuelt å godta salg av Cisco-utstyr til land som Iran. Bilde: All Over Press / Getty Images
9. okt. 2012 - 09:34

I mars i år avdekket Reuters hvordan utstyr levert fra ZTE til Irans største teleselskap TCI (Telecommunication Company of Iran) ble brukt til å overvåke iranske borgere, og at leveransen omfattet amerikansk utstyr, i strid med USAs eksportforbud mot Iran. IT-produktene som ZTE hjalp TCI med å skaffe seg ulovlig, omfattet varer fra blant annet Microsoft, HP, Oracle, Cisco, Dell, Juniper og Semantec.

I sommer ble det kjent at USAs føderale politi, blant annet som følge av Reuters avsløringer, har innledet en sak mot ZTE for dekkoperasjon og ulovlig handel med Kina.

I går meldte Reuters at Cisco har besluttet å avslutte alle partnerskap med ZTE, fordi en intern granskning har bekreftet at ZTE ulovlig solgte Cisco utstyr til Iran.

Cisco søkte partnerskap med ZTE i 2005 i et forsøk på å stagge deres felles kinesiske konkurrent Huawei, som tradisjonelt var alliert med 3Com. Partnerskapet var i ferd med å ebbe ut da ZTE misbrukte partnerskapet til å selge Cisco-utstyr til Iran.

ZTE og Huaweis forhold til Iran spiller en avgjørende rolle i en rapport offentliggjort i går av den amerikanske kongressens etterretningskomite (pdf, 60 sider), om truslene de kinesiske selskapene utgjør mot USAs nasjonale sikkerhet. Rapporten konkluderer med at amerikansk offentlig virksomhet og amerikanske selskaper bør avstå fra å kjøpe varer fra Huawei og ZTE, og hindre dem fra å kjøpe amerikanske selskaper. (Se nyhetsmeldingen i går: Vil utestenge Huawei og ZTE og intervju med den norske stortingsrepresentanten Anders Werp som var tilstede da de kinesiske selskapene ble grillet av kongressens etterretningskomite: Risikabelt å kjøpe kinesisk IT-utstyr?.)

I rapporten klager etterretningskomiteen over at ZTE nekter å oppgi detaljer om selskapets virksomhet i Iran, og nektet ved flere anledninger å kommentere mediedekningen av brudd på amerikanske eksportbestemmelser.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.