BEDRIFTSTEKNOLOGI

Cisco lanserer supersvitsjen Catalyst 5500

Den nye 13 spors enheten gir ATM og alle Ethernet-varianter i samme chassis. Fra Ciscos synspunkt er det en sammensmelting av to produkter Ethernet-svitsjen Catalyst 5000, og ATM-svitsjen Lightstream 1010.

Eirik Rossen
9. apr. 1997 - 11:00

Begge opphavene kommer til å leve videre, forsikrer daglig leder i Cisco Norge, Bjørn Christensen.

– ATM og Ethernet i samme chassis er et krav vi ofte har møtt fra kunder, forteller "telco-ansvarlig" Arnfinn Horne i Cisco. – Sammensmeltingen vi har valgt, innebærer at alle grensesnittkort som går i Catalyst 5000 eller Lightstream 1010, glir rett inn i Catalyst 5500.

Kapasiteten er imponerende: Elleve spor er tilgjengelige for ulike Ethernet-varianter. Hvert spor kan ta eksempelvis 48 Ethernet-porter à10 Mbps, eller 24 porter à 100 Mbps. På ATM-siden er opptil fire spor tilgjengelige, hver til eksempelvis 8 porter à 155 Mbps.

– Catalyst 5500 er en typisk sentralenhet, bemerker Horne. – Men den kan også godt plasseres i et kablingsskap. Markedsmessig skal svitsjen ta andeler fra tradisjonelle hub-leverandører som Bay Networks, 3Com og Cabletron.

Skrivervik Data er Ciscos viktigste distributør i Norge, og den eneste med "gullsertifikat" som blant annet innebærer en forpliktelse til å opprettholde support og service døgnet rundt hele året. Produktsjef Olav Ingar Lien i Skrivervik forteller at selskapet omsatte nettprodukter for 75 millioner kroner i 1996, og at det aller meste av dette var fra Cisco. Samarbeidet mellom de to selskapene stammer fra 1988.

– I 1997 regner vi med at nettomsetningen blir på over 100 millioner kroner, sier Lien. – Vi har store forhåpninger til Catalyst 5500. Det siste året har rundt 40 prosent av nettomsetningen vår vært Catalyst 5000.

Lien slår fast at kundene er nærmest umettelige i sitt krav til større båndbredde, og at de ulike løsningene – Fast Ethernet, Gigabit Ethernet, ATM, Fast EtherChannel (en proprietær Cisco-teknologi) – har alle sine fordeler og ulemper. Derfor er det opptil leverandøren å tilby løsninger som lar kunden sette sammen sin "miks". Og det er et viktig poeng med Catalyst 5500.

Catalyst 5500 kan også håndtere FDDI, men etterspørselen etter denne teknologien er sterkt synkende, særlig i Europa, forklarer Lien.

– Årsakene til båndbreddebehovet er mange. En faktor er stadig kraftigere arbeidsstasjoner og pc-er. En annen er nye applikasjoner, blant annet ekte klient/tjener og gryende multimedia. En tredje er integrasjon av ulike tjenester i samme infrastruktur, det vil si telefoni og video i tillegg til data.

Tjenesteintegrasjon er ikke motivert av et ønske om å være teknisk avansert, men av økonomi, mener Horne. – Cisco har nylig presentert en telefoni-modul til ATM-svitsjen Lightstream, og derved også til Catalyst 5500, som gir transparent telefoni tvers gjennom hele ATM-nettet. Modulen, kalt E1 CES, representerer en investering på noen få tusen dollar som fritar store mengder tellerskritt fra televerkenes fakturaer.

Til slutt ønsker daglig leder i Cisco Norge at vi også får med den andre delen av dagens svitsj-lansering: Catalyst 5002, en smal boks med Catalyst 5000-teknologi, men plass til bare to grensesnittkort.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.