Cisco lanserer verdens raskeste ruter

Overgangen til IP-telefoni vil lettes av Ciscos nye ruter, som kan bygges ut etter klynge-prinsippet.

Overgangen til IP-telefoni vil lettes av Ciscos nye ruter, som kan bygges ut etter klynge-prinsippet.

I dag lanserte Cisco sin hittil raskeste ruter, døpt CRS-1 for «Carrier Routing System». I sin enkleste form tillater maskinen en båndbredde på opptil 1,2 terabiter per sekund. Cisco har videreutviklet sitt operativsystem med tanke på å kople rutere sammen i klynger. CRS-1 kan utvides til opptil 72 enheter og en samlet båndbredde på 92 terabiter per sekund.

Målgruppen er teleoperatører som erstatter tradisjonelle telenett med integrert nett for data og tale, og som vurderer avanserte tjenester innen multimedia. CRS-1 kan for eksempel brukes i stort anlagte systemer for samtidig håndtering av tv, tale og Internett, kjent som «trippelnett» eller «triple play».

Utenom klynging, altså skalerbarhet innen ett og samme system, tilbyr den nye versjonen av Ciscos operativsystem, døpt IOS XR, en rekke nye egenskaper innen drift. I tillegg til svært høy pålitelighet, er det mulig å foreta vedlikeholdsoperasjoner uten å ta ned systemet. I klynger, er det mulig å legge til og fjerne nye enheter mens systemet er i drift. Drift- og vedlikehold styres gjennom et webgrensesnitt. Ellers er programvaren til en viss grad i stand til å lege seg selv, og til automatisk å forsvare seg mot blant annet distribuerte tjenestenektangrep. Fullt utbygget tar systemet opptil 1152 linjekort i 40 gigabiter per sekund hver.

Cisco skal ha brukt 500 millioner dollar på å utvikle maskineriet. En enkel enhet koster fra 450.000 dollar, større systemer kan komme på opptil 50 millioner dollar. CRS-1 vil kunne leveres fra juni.

Til toppen