BEDRIFTSTEKNOLOGI

Cisco må gi opp proprietær protokoll

Det er betingelsen EU setter for å godkjenne kjøpet av Tandberg.

Bilde: Tandberg

EU-kommisjonen melder at de godkjenner Ciscos kjøp av Tandberg på visse betingelser. Hensikten med betingelsene er å sikre at alle kommende Cisco-produkter med videokonferanser over flere skjermer – i praksis såkalt «telepresence» eller «fjernværelse» – kan spille sammen med konkurrentenes.

De viktigste betingelsene er at Cisco må overlate sin proprietære «Telepresence Interoperability Protocol» («TIP») til et uavhengig bransjeorgan, og at Ciscos arbeid med å sikre interoperabilitet mellom egne og konkurrerende systemer skal overvåkes av en uavhengig instans som Cisco skal oppnevne og EU godkjenne.

Samtidig har USAs justisdepartement kunngjort at de ikke har innvendinger mot Ciscos kjøp av Tandberg, på betingelse av at Cisco retter seg etter EUs krav. EU og USA sier de har hatt et nært samarbeid i denne saken.

Godkjennelsene fra USA og EU innebærer at Cisco kan fullføre oppkjøpet av Tandberg, selv om det formelt sett gjenstår å få en godkjennelse fra Brasil. Ifølge Cisco ser de fram til å gjøre seg ferdig i løpet av de nærmeste ukene.

I kunngjøringen fra EU heter det at de har avdekket mulige utfordrende konkurranseforhold i markedet for flere typer videokonferanseløsninger, på grunn av interoperabilitetsproblemer mellom Cisco og Tandberg på den ene siden, og konkurrentene på den andre.

Siden Cisco har forpliktet seg til å gjennomføre de nevnte tiltakene, faller disse innvendingene, heter det fra EU-hold. Beslutningen er tatt etter at man har innhentet synspunkter fra konkurrentene.

Det uavhengige organet som overtar ansvaret for TIP skal utarbeide et forslag til standardprotokoll for avanserte videokonferansesystemer. Utkastet skal legges fram for et internasjonalt standardiseringsorgan.

Cisco legger til at de også overgir et TIP-relatert programvarebibliotek i åpen kildekode til det nye organet. TIP-organet vil få tildeles eierskap til alle nødvendige rettigheter for å lisensiere TIP kostnadsfritt til enhver interessert part. Cisco skal videre kostnadsfritt oppgi informasjon om hvordan de selv har implementert TIP i sine systemer, til alle som måtte be om det. Alt dette skal skje «i løpet av kort tid».

    Les også:

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.