BEDRIFTSTEKNOLOGI

Cisco og Citrix sammen om virtuelle pc-er

Skal forene fleksibilitet for brukere med full kontroll for IT-avdelinger.

8. sep. 2010 - 09:27

Citrix og Cisco har kunngjort et nært partnerskap innen virtuelle arbeidsflater («desktop virtualization»). XenDesktop og UCS – «Unified Computing System», Ciscos plattform for samhandling – skal fra 19. september markedsføres verden over i felles, integrerte, gjennomtestede og validerte løsninger, inklusiv lagring fra Netapp.

Produktutviklingssjef Magnus Toft i Citrix Nordics sier til digi.no at XenDesktop skal sikre velfungerende virtuelle arbeidsflater også for tunge brukere, mens UCS vorder for skalerbare systemer med høy ytelse, som kan settes opp veldig raskt. UCS innebærer at de virtuelle pc-ene vil kunne formidle alle former for samhandling, inklusiv videokonferanser, uavhengig av hvilken fysisk klient brukeren tyr til, og at systemene har en regningssvarende drifts- og kostnadsstruktur.

– I praksis er dette verdens første helhetlige løsning for virtuelle arbeidsflater som omfatter alt av maskinvare, programvare og support, sier Toft.

Undersøkelser fra analyseselskapene IDC og Gartner tyder på at partnerskapet til Citrix og Cisco svarer til en klar etterspørsel.

– I løpet av året kan man anta at virtualiserte pc-ers andel av det totale antallet pc-arbeidsplasser i store bedrifter vil overstige 30 prosent. Ifølge Gartner vil denne andelen dobles til 50 prosent i 2012.

En viktig drivkraft i denne utviklingen er overgangen til Windows 7. De som har tviholdt på Windows XP kan ikke forsvare å utsette oppgraderingen til et nytt, kraftigere, mer pålitelig og sikrere operativsystem stort lenger, og det finnes mange gode argumenter for samtidig å virtualisere pc-arbeidsflatene. Citrix og RES Software er blant leverandørene med tilrettelagte løsninger for å gjennomføre både pc-virtualisering og overgang til Windows 7 samtidig.

– Flere andre faktorer på sluttbrukersiden bidrar til å øke etterspørselen etter arbeidsflater. Stadig flere innser hvordan mobile og trådløse nettverk legger grunnlaget for muligheten til å arbeide mobilt, og det er mange interessante fysiske klienter på markedet. Unge medarbeidere har mer erfaring med IT-løsninger, og bidrar til et press på IT-avdelingene for å kunne ta i bruk mer moderne arbeidsmetoder.

Toft forsikrer at den nye fellesløsningen til Citrix og Cisco kan formidle også tunge tjenester som film, 3D-programvare og så videre til virtuelle arbeidsflater.

Han mener løsningen vil appellere til IT-avdelingene, fordi fleksibiliteten på brukersiden ikke går på bekostning av effektiv sentral kontroll.

– Virtualisering betyr at IT-avdelingen får full kontroll. Det gir større sikkerhet og bedre patchhåndtering.

Formelt sett heter det nye fellesproduktet «Cisco Desktop Virtualization with Citrix XenDesktop». Den starter med en pakkeløsning for 300 brukere, som kan utvides med «plug and play expansion» for opptil mange tusen brukere. Kunder loves ett telefonnummer for all support.

– Alt av nettverk, data, virtualisering og lagring integreres. Kostnadene for maskiner og nettverk kan reduseres med 20 prosent. Integrasjonen innebærer at tettheten av virtuelle pc-er kan økes med opptil 60 prosent. Ett system kan støtte mange titalls tusen brukere. Oppsettet går på minutter. Cisco UCS har en løsning med utvidet minne for å avverge flaskehalser i den sentrale databehandlingen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.