RESULTATERFINANS

Cisco senker ambisjons­nivået

John Chambers varsler nye og langt lavere vekstmål for de neste tre årene.

John Chambers varsler at Cisco akter å utfordre Huawei på deres hjemmebane.
John Chambers varsler at Cisco akter å utfordre Huawei på deres hjemmebane. Bilde: Reuters / Chip East
14. sep. 2011 - 10:40

Fem måneder etter å ha satt i gang en storstilt omstruktureringsprosess, holdt Cisco i går sin årlige konferanse for finansanalytikere. I timene etter konferansen økte aksjekursen med 2 prosent: CEO John Chambers, COO Gary Moore og CFO Frank Calderoni gjorde et godt inntrykk med sine utlegninger om strammere organisasjon, bedre marginer og mer realistiske prognoser for omsetningsvekst.

Cisco har hittil holdt fast ved vekstmål for omsetningen på 12 til 17 prosent i året. For de tre kommende år er målet kraftig redusert, til 5 til 7 prosent.

Ifølge Calderoni er poenget å sette mål som er realistiske og oppnåelige.

Et annet mål er å holde marginene «i det midtre tjuetallet». I regnskapsåret 2010–2011 var marginen 19,5 prosent.

Sparetiltakene som er gjennomført siden mai, er omfattende. En milliard dollar i årlige kostnader er skåret bort.

Nedbemanningen er omfattende. I september i fjor oppga Cisco å ha rundt 70 000 ansatte. Siden mai er staben redusert med 12 900. 6 500 stillinger forsvant gjennom oppsigelser og førpensjonering. 5 200 ble borte da et produksjonsanlegg i Mexico ble nedlagt.

De som er igjen, er reorganisert. Moore gjorde rede for effektiviseringer innen både salg og utvikling. Ledelsen konstaterte at utviklingsressurser gikk til spille fordi ulike utviklingsavdelinger konkurrerte med hverandre i stedet for å samordne virksomheten. Alt for mange selgere var stasjonert ved hovedkontoret. Satsingen på forbrukermarkedet er trappet ned. Ledelsesstrukturen er endret med tanke på raskere avgjørelser. Ifølge Moore tar det nå 70 prosent mindre tid å få godkjent flere typer salgsavtaler.

Det har versert rykter om at Chambers, som har ledet Cisco siden 1995, ville trekke seg, og at det var uoverensstemmelser mellom ham og styret. Chambers fortalte analytikerne at styre og ledelse nå «er i synk», og at han har svart positivt på et spørsmål fra styret om han er villig til å forplikte seg til ytterligere tre år i CEO-stolen.

I sin redegjørelse nevnte Chambers tre konkurrenter. Han lovet å trappe opp konkurransen med nettutstyrsleverandøren Juniper, og med HP som utfordrer Cisco med rimelig nettutstyr og som Cisco har utfordret ved å gå inn på servermarkedet. Det er leveranser til datasentraler som er hovedarenaen for konkurransen mellom Cisco og HP. Chambers karakteriserte Juniper som «mer sårbar enn noen gang» og sa at Ciscos serversatsing «svir hos HP».

Den tredje konkurrenten er den kinesiske leverandøren Huawei som har lykkes i en langsiktig strategi for å erobre markedsandeler, først i Latin-Amerika og Asia, deretter også i Europa. Chambers varslet at Cisco nå akter å utfordre Huawei på deres hjemmebane. Målet med dette er å gjøre det vanskeligere for Huawei å bruke fortjenesten fra det lukrative kinesiske markedet til å underby konkurrentene i andre markeder.

Oppgangen i aksjekursen etter Cisco-ledelsens analytikerkonferanse tyder på at de har kommet et første skritt mot å stanse en langvarig nedgang. Cisco-aksjen er svekket med 23 prosent det siste året, mens Nasdaq-indeksen er styrket med 10 prosent.

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.