Cisco ser fortsatt mørkt på Europa

IT-bransjens værhane gjør likevel et byks.

Sterk vekst i Asia redder resultatet til Cisco. Toppsjef John Chambers (bildet) har lyktes med å holde kostnadene i sjakk med kraftige omstruktureringer og solid kutt i staben.
Sterk vekst i Asia redder resultatet til Cisco. Toppsjef John Chambers (bildet) har lyktes med å holde kostnadene i sjakk med kraftige omstruktureringer og solid kutt i staben. (Bilde: All Over Press / Getty Images)

IT-bransjens værhane gjør likevel et byks.

Cisco presenterte i går kveld tallene for fjerde kvartal og regnskapsåret 2012, som ble avsluttet 28. juli.

Det siste året har de klart å holde kostnadene i sjakk gjennom solide kutt i staben. Også priskutt har bidratt til å åpne kundenes ordrebøker.

Både salget og fortjenesten overgikk analytikernes forventninger, om enn marginalt. Det medførte at aksjen steg fem prosent i utvidet handel, ifølge nyhetstjenesten Bloomberg.

Så sent som i slutten av juli varslet Cisco at de må kutte enda flere stillinger.

Sammenlignet med samme kvartal i fjor økte resultatet etter skatt med 56 prosent til 1,9 milliarder dollar. Omsetningen økte fire prosent til 11,7 milliarder dollar.

For året om helhet økte omsetningen syv prosent til 46,1 milliarder dollar, mens de etter skatt sitter igjen med et resultat på 8 milliarder dollar, opp 24 prosent fra 2011.

Europa faller

Som verdens største produsent av nettverkutstyr regnes Cisco som en værhane og viktig indikator for hvordan vinden blåser i resten av IT-bransjen.

Konsernsjef John Chambers uttrykte i går optimisme for vekst i USA, særlig basert på tegn registrert mot slutten av kvartalet. Han understreket likevel at det var for tidlig å slå fast en trend, ifølge New York Times.

Omsetningen blir beskrevet som sterk i Asia, spesielt i Kina, mens situasjonen er tilsvarende preget av pessimisme i Europa, som utgjør rundt 20 prosent av omsetningen til selskapet.

Årsrapporten viser at salget i EMEA-regionene (Europa, Midtøsten og Afrika) hadde en negativ vekst på 6 prosent. Dette er en trend som Chambers regner med vil fortsette.

Uroen preger ikke Norge

Cisco Norge fortsetter derimot med å levere solide tall, som ifølge dem selv overgår veksten i morselskapet. Ordreveksten her til lands oppgis å være tosifret sammenlignet med fjoråret.

- Vi fortsetter å vokse betydelig innen alle våre kjerneområder både i fjerde kvartal og regnskapsåret 2012. I kvartalet var veksten særlig sterk innen videokonferanseløsninger og sikre, intelligente nettverk, sier norgesdirektør Jørgen Myrland i en pressemelding.

Han legger til at løsninger for automatisering, virtualisering og selvbetjening av infrastruktur i datasentraler også øker sterkt.

- En vesentlig faktor er at våre partnere fortsetter å investere i ny kompetanse og nye forretningsmodeller, sier Myrland.

    Les også:

Til toppen