Cisco-sjefens bønn til president Obama

Full krise etter avsløringene av manipulert nettverksutstyr.

Cisco-sjefens bønn til president Obama
KRISEBREV TIL DET HVITE HUS: Toppsjef John Chambers (bildet) trygler president Barack Obama om å få en slutt på manipuleringen av nettverksutstyr, hvis påstandene er sanne da. Det som er sikkert er at amerikansk IT-næring nå har fått en alvorlig tillitskrise, som begynner å få økonomiske konsekvenser. Bilde: All Over Press / Getty Images

I forrige ukes verdenslansering av boka «Overvåket. Edward Snowden, NSA og overvåkningsstaten» kunne forfatter og journalist Glenn Greenwald bringe en rekke nye avsløringer om det amerikanske spionorganet NSA, igjen basert på dokumenter lekket av Edward Snowden.

    Les også:

Et av de mest ødeleggende, sett med amerikansk IT-bransjes øyne, inkluderte bilder av NSA-agenter mens de tilsynelatende plantet bakdør i nytt nettverksutstyr fra Cisco, et eller annet sted i transitt på vei til kunden.

Cisco var bare ett eksempel på leverandører hvis produkter blir manipulert i hemmelige målrettete operasjoner, ifølge de lekkede interne NSA-dokumentene.

Dear Mr. President

Toppsjef John Chambers i den amerikanske nettverksgiganten Cisco advarer på det sterkeste mot konsekvensene av denne typen operasjoner i et brev sendt direkte til president Barack Obama.

Hele brevet kan leses nederst i denne saken.

– Presseoppslagene inkluderte et foto som angivelig viser et Cisco-produkt som blir endret, men dette er likevel et problem som berører en hel bransje; En bransje som er avhengig av en global forsyningskjede og globale leveranser, skriver Chambers.

Cisco-sjefen påpeker at de sender produkter både fra USA og andre land. - Hvis påstandene er sanne, så vil det undergrave tilliten til bransjen, samt teknologiselskapers evne til å levere produkter i global skala.

Ødeleggende for internett

Chambers slår videre fast at avsløringene av USAs overvåking har underminert tilliten til internett, og sier at myndighetenes krav gjør det vanskelig for bedrifter å møte både innbyggeres forventninger til personvern så vel som å følge andre lands lover.

Tilliten smuldrer ytterligere bort av påstander om at amerikanske myndigheter utnytter ukjent sikkerhetshull og sårbarheter fremfor å rapportere slik kunnskap inn til selskapene.

– Vi kan simpelthen ikke arbeide under slike forhold. Kundene våre må kunne stole på at produktene vi leverer på døra deres møter de høyeste standardene innen integritet og sikkerhet, skriver han.

Under de rådende forholdene er Cisco bekymret for at USAs status som en ledende teknologinasjon blir svekket. Chambers henvender seg direkte til president Obama når han i brevet skriver: – Resultatet kan bli et fragmentert internett.

Brevet kan leses som et lærebokeksempel på krisehåndtering. Det er datert torsdag 15. mai og ble trolig lekket til pressen og først omtalt av Financial Times i helgen.

Nettverksgigantens kritikk av USAs etterretningsmetoder som en praksis egnet til å ødelegge ikke bare for dem, men en hel bransje, ja hele internett, virker veid på gullvekt.

Kundeflukt

Tilliten til amerikanske teknologibedrifter er klart svekket etter Edward Snowdens lekkasje av topphemmelige etterretningsdokumenter, og bedriftene merker det på svekkede inntekter.

Kundeflukt som følge av NSA-avsløringene har av en amerikansk tankesmie vært beregnet å koste opptil 35 milliarder dollar, svimlende summer, over en treårsperiode, men det var begrenset til tjenesteleveranser over nettskyen. Altså uten maskinvare i regnestykket.

Senest i forrige uke innrømmet Cisco-sjefen ifølge Financial Times at NSA-avsløringene allerede har ført til at enkelte kunder i utlandet har valgt å utsette planlagte innkjøp.

Cisco Chambers to POTUS 2014_05_15.pdf

    Les også:

Les mer om: