NETTVERK OG INFRASTRUKTUR

Cisco-teknologi skal bli bransjestandard for sømløs wifi-roaming

Doneres til Wireless Broadband Alliance.

OpenRoaming skal gjøre det mer sømløst å koble enhet til åpne wifi-soner. Nå blir teknologien en åpen standard.
OpenRoaming skal gjøre det mer sømløst å koble enhet til åpne wifi-soner. Nå blir teknologien en åpen standard. Illustrasjonsfoto: Colourbox
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
25. mars 2020 - 08:12

Gratis wifi-soner er for mange et godt alternativ til mobildata. Ikke minst gjelder dette i land hvor mobildata er langt dyrere enn i Norge, eller på steder hvor mobildekningen er mindre god. Men oppkoblingsopplevelsen er ofte ikke så god. Hva er det riktige nettverksnavnet (SSID-en), hvorfor er innloggingsportalen så klønete laget, hva er passordet og hvordan blir personopplysningene tatt vare på eller delt? 

Dette er spørsmål som Cisco har forsøkt å gjøre unødvendige med teknologien OpenRoaming, som selskapet har jobbet med i mer enn to år. Den skal la wifi-oppkobling fungere mer som mobilnett, hvor mobiltelefonen sømløst veksler mellom ulike mobilceller uten at brukeren behøver å tenke noe på dette. Sikkerheten til brukerne skal også være bedre ivaretatt med OpenRoaming enn det som vanligvis er tilfellet med åpne wifi-soner i dag. 

TP-link Deco X60.
Les også

Denne wifi 6-baserte mesh-løsningen er ekstremt lett å sette opp

OpenRoaming bygger på Wi-Fi Certified Passpoint (tidligere Hotspot 2.0), som Wi-Fi Alliance står bak, og som allerede støttes av de fleste nyere operativsystemer.

Skal bli bransjestandard

I forrige uke ble det klart at Cisco ikke lenger ønsker å videreutvikle teknologien alene. Derfor har selskapet donert teknologien til Wireless Broadband Alliance (WBA) for at den skal kunne bli en bransjestandard. 

I en pressemelding skriver WBA at alliansen vil ta full kontroll over utviklingen, promoteringen og administrasjonen av OpenRoaming..

Tiago Rodrigues under Cisco Live i januar 2020. <i>Foto: Cisco</i>
Tiago Rodrigues under Cisco Live i januar 2020. Foto: Cisco

– Det at OpenRoaming nå blir en åpen standard, skaper en verden hvor wifi-brukere vil være i stand til å bevege seg sømløst fra ett wifi-nettverk til et annet, uten å måtte registrere seg eller logge seg inn på nytt. Som en global, trådløs bransjestandard, vil WBA OpenRoaming forbedre wifi-tjenester og -tilgjengeligheten, gjøre livet enklere for brukere, og mer effektivt for det globale mobil- og wifi-økosystemet, sier Tiago Rodrigues, CEO i WBA, i pressemeldingen. 

– OpenRoaming er nå åpent for business, og jeg ber om at alle som har et wifi-nettverk, privat eller offentlig, kafé eller idrettsarena eller annen form for møtested, om å bli med i vårt åpne økosystem for å sørge for at tjenesten de tilbyr brukerne sine, blir automatisk, sikker og samhandlende, slik at nettverkene deres blir tilgjengelige for et bredere publikum, fortsetter Rodrigues. 

Mange potensielle ID-leverandører

Sentralt i økosystemet er OpenRoaming Federation, som blant annet sørger for utveksling av brukerakkrediteringer mellom de ulike partene. En slik akkreditering kan for eksempel være en eksisterende eller nye konto hos selskaper som Apple, Facebook og Google, eller en form for ID som en mobiloperatør, utstyrsleverandør eller noen helt andre kan tilby, så lenge leverandøren deltar i føderasjonen. 

OpenRoaming-nettverk vil alltid være sikret på minimum WPA2-Enterprise-nivå. Slik det fungerte i alle fall før overdragelsen av teknologien, måtte alle de deltakende wifi-nettverkene godkjennes av Cisco.

Blant selskapene som har lovet støtte til OpenRoaming, er AT&T, Boingo Wireless, Comcast Communications, GlobalReach, Google, Intel, Korea Telekom og Samsung. 

Brannmannskaper kan få kommunikasjon dypere inn i bygninger ved automatisk overgang til kommersielle mobilnett, der en gateway sender Tetra over IP.
Les også

Motorola gir nødetater Tetra over bredbånd

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.