Cisco: Viktig skritt mot konvergente nettverk

En ny styringsmodul til Catalyst 4000-svitsjene muliggjør fullverdige konvergente tjenester av tale, video og data i både bedrifter og fra tilbydere.

Svitsjene i Ciscos Catalyst 4000-familie har en modulær oppbygning, der elementer kan byttes ut etter hvert som det kommer oppgraderinger, uten at det er nødvendig å skifte ut de øvrige komponentene. Styringsmodulen Supervisor, der all "intelligens" i svitsjen er konsentrert, ble nylig oppgradert til versjon III. I forhold til forrige oppgradering fra januar 2000, innebærer Supervisor III et kraftig skritt fram mot konvergente nettverk, der videostrømmer, tale og data håndteres samtidig.

- Supervisor III krever en chassis av typen 4006, presiserer markedsansvarlig for Europa, Dean Smith. - Har du et 4006 chassis, oppgraderer du hele enheten bare ved å bytte det gamle Supervisor-kortet med det nye. Det gir helt nye muligheter i nettverket, samtidig som du beholder blant annet alle linjekortene og alle de opprinnelige forbindelsene.

Hoppet i spesifikasjoner er betydelig. Båndbredden økes fra 24 Gb/s til 64 Gb/s. De 240 portene støtter gigabit Ethernet. Fra seks millioner pakker per sekund i lag tre, og 18 millioner pakker per sekund i lag to, kan du formidle 48 millioner pakker per sekund i lag to, tre eller fire. Lag tre er ikke lenger ekstrautstyr, det er integrert i CEF - "Cisco Express Forwarding". Håndtering av tjenestekvalitet er kraftig forbedret, fra to køer per port til fire, og med en rekke nye muligheter til å definere regler, basert på opprinnelse, applikasjon og så videre, avhengig av hvilket lag man ønsker svitsjen skal arbeide på..

- Ruterfunksjonaliteten ligger i programvaren, poengterer Smith. - Vi har lagt opp betalingen slik at du ikke betaler for de øvre lagene med mindre du kjøper programvarelisensen som gir tilgang til lag tre og lag fire.

Den store fleksibiliteten i håndtering av tjenestekvalitet innebærer at man kan bygge konvergente nettverk der videostrømmer og tale kan formidles samtidig med vanlige data, og der man sikrer tale og video mot å forstyrres av varierende datastrømmer.

- Oppgraderingen til Supervisor III henvender seg til både bedrifter som ønsker å bygge ut interne nettverk med nye og integrerte tjenester, og til tilbydere. Vi forventer at produktet blir svært populært hos tilbydere. Det innebærer at de kan utvikle tjenester i ulike trinn. De kan starte med høyhastighets internettilgang, så tilby IP-telefoni, deretter video på forespørsel og så videre. Felles for alle konvergente tjenester er Ethernet og IP. På veien kan de utarbeide nye typer tjenester som kombinerer for eksempel tale og data.

Hos Cisco er uttrykket "Ethernet first mile" eller EFM blitt en del av sjargongen. Det innebærer at tilgangen til det store Nettet går over Ethernet og IP for alle tjenester, fra Internett til telefon, video og tv.

- Supervisor III er lagt opp med tanke på å sikre at signaler går dit de skal, og bare dit. Det advares gjerne mot bredbånd, at du blotstiller din PC for hele verden. Supervisor gjør det umulig å nå en annen PC direkte. Signalstrømmen kontrolleres i svitsjen. Det gir alle brukerne god sikkerhet.

Til toppen