Citrix gir bort Xenserver

Virtualisering går samme vei som nettlesere: Det blir gratis.

Citrix gir bort Xenserver

Virtualisering går samme vei som nettlesere: Det blir gratis.

To bloggere har blåst en nyhet som Citrix prøvde å holde hemmelig til over helgen: Selskapets flaggskipprodukt innen servervirtualisering, Xenserver, skal heretter distribueres gratis. Dessuten har Citrix og Microsoft avtalt at deres respektive driftsverktøy for virtualiserte miljøer skal støtte hverandres hypervisorer.

Begge bloggerne, Steven J. Vaughan-Nichols og Larry Dignan, er knyttet til mediehuset Ziff-Davis, kjent for publikasjoner som ZDnet, Cnet og Tech Republic. Dignan legger ut flere plansjer fra presentasjon som Citrix holdt torsdag, med sperrefrist mandag 23. februar: Han skal ha fått dem tilsendt fra flere hold.

Xenserver har hittil vært et kommersielt produkt bygget rundt Xen, en hypervisor i åpen kildekode. Xenserver inneholder tillegg fra Citrix som gjør det lettere å sette opp og drifte virtuelle servere. Hittil har Xenserver kostet 900 dollar per fysisk maskin, uavhengig av antall prosessorer eller kjerner.

For å kompensere for tapet som gratis Xenserver medfører, har Citrix snekret sammen et nytt driftsprodukt for heterogene virtualiserte miljøer, Citrix Essentials.

I henhold til den nye avtalen med Microsoft, vil Citrix Essentials kunne brukes mot virtuelle maskiner basert på både Xenserver og på Microsofts virtualiseringsteknologi Hyper-V.

Viktige egenskaper ved Citrix Essentials er nye verktøy for driftsautomatisering, skalering, konfigurering og håndtering av lagring. Den punktvise oppsummeringen til Citrix er enklere drift, større skalerbarhet og mer smidighet i håndteringen av miljøer med Xenserver og/eller Hyper-V.

Prisnivået til Citrix Essentials er oppgitt å være fra 1500 dollar til 5000 dollar per fysisk server.

Samarbeidet mellom Citrix og Microsoft innen virtualisering utdypes i et prosjekt kalt «Project Encore». Dette prosjektet stadfester at Microsoft System Center skal gjøres i stand til å drifte Xenserver-baserte virtuelle maskiner, og at Citrix og Microsoft skal markedsføre sine virtualiseringsprodukter i fellesskap. For Citrix er poenget at deres samarbeid med Microsoft nå utvides fra applikasjoner og klienter, til også å omfatte servere.

Hvem av de to store Linux-distributørene Novell (Suse) og Red Hat som vil kunngjøre støtte for Xenserver og Citrix Essentials, er ennå ikke kjent.

Nullpris på Xenserver gjenspeiler en trend i tiden, der grunnleggende teknologi gjøres gratis, og der det heller konkurreres innen drift og support. Også den grunnleggende virtualiseringsteknologien til Microsoft og VMware er gratis, uten å distribueres som åpen kildekode.

Den nye samarbeidsavtalen mellom Citrix og Microsoft etterfølger avtaler Microsoft har gjort med begge de to store Linux-distributørene, om gjensidig support innen virtualisering. Microsofts avtale med Red Hat ble kunngjort tidligere denne uken.

    Les også:

Til toppen