BEDRIFTSTEKNOLOGI

Citrix-Microsoft idyllen kan sprekke

Det kan virke som om Microsoft begynner å bli lei det hittil lykkelige forholdet til Citrix.

22. okt. 2003 - 09:28

Citrix har lenge levd i et lykkelig parforhold med Microsoft. Begge selskapene har tjent godt på forholdet, men nå kan det virke som om Microsoft begynner å bli lei av sin samboer. Når sprekker idyllen?

Amerikanske Citrix er ingen nykommer innen serverbasert databehandling. Selskapet har røtter tilbake til 1989, i en tid hvor nye og dyre 386 maskiner var de eneste som kunne kjøre (den gang) state-of-the-art Windows-baserte applikasjoner.

Citrix' løsning var å gjøre det mulig å kjøre de samme applikasjonene fra maskiner som ikke hadde nok minne eller CPU til å gjøre dette selv. De mindre kraftige PC-ene ble i realiteten forvandlet til (dumme) terminaler, og brukerne på disse terminalene kunne nå sine applikasjoner som isteden befant seg i en mye kraftigere maskin. High-end maskinen gjorde alt arbeidet. Terminalene viste kun resultatet på skjermen.

I dag fortsetter Citrix å være tro mot sin opprinnelig ide fra 1989. Brukere skal nå sine bedriftsapplikasjoner, uavhengig av sted, tid, og maskintype de måtte ha tilgjengelig. Applikasjoner og all prosessering gjøres sentralt.

Selskapet har ikke overraskende blitt omtalt som en "remote client" spesialist og har i den senere tid også blitt koplet til uttrykket tynne klienter.

Dette er begreper som Citrix selv ikke ønsker å befatte seg meg. Kanskje ikke så rart. Så langt er det ikke solgt mer enn ca. 3 millioner tynne klienter globalt, som i seg selv er et svært beskjedent tall sammenlignet med dagens 50 millioner Citrix-brukere fordelt på 120.000 bedrifter og organisasjoner. I Norge er interessen for Citrix allerede stor, og vi regnes i dag som det landet i verden med flest Citrix installasjoner målt per innbygger.

Citrix liker isteden å bli omtalt som den globale markedslederen av tilgangs- og infrastrukturløsninger. For å være sikre på at vi virkelig skal forstå dette, har selskapet nylig dratt i gang en global markedsføringskampanje til en verdi av 103 millioner kroner, så dette er tydeligvis et viktig budskap.

I dag har Citrix allerede en dominerende posisjon i et voksende serverbasert databehandling marked. I en oversikt for 2003, anslår analyseselskapet Giga Information Group at Citrix i dag har en markedsandel på 70–75 prosent (se rapporten Server-based Computing). Fremtiden virker lys.

Den største utfordringen for Citrix er kanskje samarbeidet selskapet allerede har med Microsoft. Produktmessig sitter Citrix på toppen av Microsofts Windows Terminal Services (WTS), og det er nettopp kombinasjonen av WTS og Citrix' egen løsning som gjør sluttproduktet sterkt.

Konstellasjonen får meg til å tenke på Gambias mest berømte fugl ("Crocodile Bird") og dennes spesielle forhold til krokodillen. Fuglen plukker mat fra krokodillens kjeve, og får på den måten sin daglige lunsj. Krokodillen på sin side avstår fra å spise fuglen, og får dermed renset tennene. Dette fungerer så lenge fuglen ikke finner en annen måte å få tak i mat på, eller at krokodillen oppdager en eller annen form for naturlig tanntråd.

Selv om Citrix nylig har prøvd å utvide produktspekteret sitt, er selskapet helt avhengig av flaggskipet Metaframe for å overleve, i hvert fall i overskuelig framtid. Microsoft har så langt ikke gjort livet spesielt vanskelig for Citrix; Tross alt vil enhver kjøper av Citrix Metaframe også ha behov for Microsoft klient lisenser. Samarbeidet fungerer altså, i hvert fall så langt.

Men Microsoft er kjent for å være nådeløse i sin søken etter stadig større profitt, selv om dette går på bekostning av samarbeidspartnere. Det finnes nok av eksempler fra historien på selskaper som har blitt slukt av Microsoft.

I fjor sommer ble Citrix og Microsoft enige om å erstatte en tidligere 5 års avtale som sikrer Citrix fortsatt tilgang til koden i nye Windows server utgaver, inkludert det viktige terminal server grensesnittet. Avtalen tok imidlertid lenger tid å få plass en først antatt.

Dette, kombinert med at denne nye avtalen kun har en varighet på 3 år, har medført at det nå spekuleres i om Microsoft planlegger å kjøpe en konkurrerende selskap med Citrix lignende teknologi eller at Microsoft allerede er i ferd med å utvikle sin egen Citrix løsning.

Citrix er imidlertid kjent for å ha en rask produktutviklingstakt, og selskapet har dessuten vist en stor smidighet hva markedstilpasning angår. Og selv om Microsoft har fokusert mye på Terminal Services i den nye Windows Server 2003, er det fortsatt ikke nok til å erstatte verdiøkningen som Citrix representerer i dag.

Så spørs det da. Om fuglen til slutt klarer å finne sin lunsj på andre steder enn i krokodillens kjeve, eller om krokodillen til slutt blir lei av å ha den lille fuglen så tett på seg. Det kan jo også hende at begge fortsetter samarbeidet slik de alltid har gjort.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra