BEDRIFTSTEKNOLOGI

Citrix-styrte bærbare kan brukes offline

Med Presentation Server 4.5 kan Citrix styre applikasjoner som brukeren skal kunne kjøre offline.

19. feb. 2007 - 14:49

Citrix har lansert en oppgradert utgave av sitt hovedprodukt, Presentation Server, og kutter samtidig ut Access Suite. Den nye Presentation Server 4.5 selges i ulike versjoner, hvorav den mest omfattende tar opp i seg alt Access Suite kunne tilby.

Det er to store nyheter i Presentation Server 4.5: muligheten for virtuell programinstallasjon på klienten, og ytelsesovervåking av Citrix-styrte applikasjoner på klienten.

Virtuell programinstallasjon innebærer at klienter som tilhører et Citrix-kontrollert miljø, kan innstilles slik at de henter ned tillatte applikasjoner fra en server og kjører dem lokalt, uten at Windows oppfatter at de er installert lokalt, selv om de også kan kjøres offline, det vil si uten at klienten er koplet til lokalnettet eller til Internett. Teknikken er også kjent som «application streaming».

Selskapet som er mest kjent for denne måten å levere applikasjoner på, er Softricity, som gjennom Commaxx – også kjent som Citrix-distributør – har hatt en klar suksess med i Norge. Softricity ble kjøpt av Microsoft i mai i fjor, og man kan anta at teknologien vil spille en viktig rolle i kommende Microsoft-produkter innen servere og virtualisering.

    Les også:

Det grunnleggende prinsippet for virtuell programinstallasjon gjennom Citrix Presentation Server 4.5, er at applikasjonen havner i et område på PC-en som kontrolleres av Citrix-klienten, og ikke av PC-ens eget operativsystem. Den virtuelle installasjonen kan gjøres modulær. Det innebærer at hvis en bruker har rett til hele Office-pakken, vil ikke den leveres under ett, men bare applikasjon for applikasjon, eller modul for modul, etter hvert som brukeren trenger dem.

– På bærbare PC-er, kan man overføre installasjonsfilene [cab-filene], og ordne streamingen lokalt, slik at om man skulle trenge en funksjon man ikke har fått installert mens man er online, vil den likevel installere seg selv når man er offline, forklarer markedssjef for Citrix i Nord-Europa, David Austin, til digi.no.

Den virtuelle installasjonen medfører ingen endringer i for eksempel Windows Registry. Tilgangen til applikasjonen er styrt av Citrix-klienten. Samspillet med bedriftens Citrix-system sikrer at rettigheter og oppdateringer til de virtualiserte applikasjonene også styres sentralt.

– Driftsmessig er dette langt enklere enn ordninger for vanlig fjerninstallasjon av programvare til PC-er, mener Austin. – Man slipper å måtte forholde seg til lagrede avbildninger av alle PC-ene i organisasjonen. I stedet definerer man tilgang til applikasjoner som en brukerrettighet, og oppdateringer streames over til klienten ved pålogging.

Presentation Server 4.5 kan håndtere både virtuell programinstallasjon og vanlig serverbasert applikasjonsstyring for tynne klienter, som er det Citrix har vært kjent for hittil.

– En funksjon kalt «Smart Access» innebærer nye muligheter innen applikasjonsstreaming. For eksempel kan man legge inn en tidsbegrensning for hvor lenge den virtuelt installerte applikasjonen skal være tilgjengelig for en gitt bruker. Du kan leie ut en applikasjon for bare en uke eller to. Når fristen utløper, forsvinner applikasjonen fra PC-en.

En slik ordning innebærer at ASP-ere får et nytt verktøy: De kan ta ansvaret for lokalt installerte applikasjoner uten å risikere piratkopiering, uten å risikere at kunden forlenger brukstiden utover perioden det er betalt for. Kunden får fordelen av at applikasjonene også er tilgjengelig offline, og tilbyderen kan nøye seg med mindre serverkapasitet per kunde.

Den andre store nyheten i Presentation Server 4.5 i forhold til 4.0 er at det er innebygget overvåking av hvilken ytelse brukeren opplever.

Det skjer gjennom teknologi utviklet av Reflectent Software, som Citrix kjøpte i fjor: EdgeSight. Denne overvåkingen skal skjerpe IT-avdelingens evne til å rette opp ubalanser og problemer i nettverket før problemene blir alvorlige.

– En annen del av overvåkingen er på serversiden, der «Health Assistant» kontinuerlig sjekker det som skjer for å avdekke og automatisk bote på unormale hendelser.

Presentation Server 4.5 skal også være generelt modernisert med tanke på utviklingen på maskinvaresiden de siste to årene. Citrix forespeiler opptil 500 brukere per server, med tilsvarende dramatisk reduksjon av kostnader til innkjøp, drift, strøm, kjøling og så videre.

Miljøer med intens bildebehandling, for eksempel innen helse og kart, vil nyte godt av en forbedret måte å håndtere grafikk i distribuerte miljøer, kalt SpeedScreen Progressive Display. Det innebærer at høyoppløselig bilder først overføres i en lavoppløselig utgave, og at den høyoppløselige holdes igjen til brukeren begynner å arbeide på det. Belastningen på båndbredden reduseres, samtidig som brukerne opplever at ting skjer kjappere.

Presentation Server 4.0 ble solgt i fire utgaver: Standard, Advanced og Enterprise, med Access Suite – autentisering, rettighetskontroll og så videre – som eget produkt. Versjon 4.5 selges i bare tre pakker: Den enkleste, Advanced, gir bare det Citrix har vært kjent for hittil, det vil si tilgang til applikasjoner som kjøres på servere. Enterprise gir i tillegg også tilgang til den store nyheten, «application streaming», mens Platinum innholder også ytelsesovervåking, enhetlig pålogging med autentisering, og rettighetskontroll.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra