BEDRIFTSTEKNOLOGI

Citrix tilbyr helhetlig virtualisering

Citrix har fullført overtakelsen av XenSource og tilbyr VMware en sterk utfordring.

23. okt. 2007 - 11:23

Citrix avholder i disse dager sin årlige kundesamling iForum i Las Vegas, med konferanse og utstilling. Blant de største nyhetene derfra, er at oppkjøpet av XenSource er fullført, og at Citrix har lagt opp en strategi for det de kaller «ende til ende virtualisering».

Citrix betalte 500 millioner dollar for XenSource. Oppkjøpet ble begrunnet med at de så det som hensiktsmessig å utvide sin innsats innen virtualisering fra applikasjoner til både servere og klienter, altså i direkte konkurranse med VMware.

Markedet for virtualisering av servere og klienter er i sterk vekst: Citrix antar at det vil nå nærmere 5 milliarder dollar i løpet av de kommende fire årene. Analyseselskapet IDC er enig i den sterke veksten, men anslår at hele virtualiseringsmarkedet vil være i overkant av 3,4 milliarder dollar.

Ifølge Citrix, er de per i dag det eneste selskapet som kan levere løsninger for å utnytte samtlige tre kategorier av virtualisering, altså av henholdsvis applikasjoner, servere og klienter. Selskapet benytter samlebetegnelsen «comprehensive application delivery infrastructure» om slike løsninger.

Grunnproduktet i Citrix’ tilbud er stadig Presentation Server, med 70 millioner brukere. Det går ut på å legge alle Windows-applikasjoner som organisasjonen skal bruke, i ett felles lager i datasentralen. Her holdes applikasjonene løpende oppdatert. De leveres til brukerne enten ved at de streames til den lokale PC-en, eller ved at brukeren kjører dem på en server, via et eget lokalt presentasjonslag.

Mange som bruker Presentation Server har også samtidig virtualisert sine fysiske serverne gjennom VMware, XenSource eller andre løsninger.

I går lanserte Citrix sitt eget produkt for servervirtualisering: Citrix XenServer. Den kommer i ulike utgaver, fra en Express Edition for én fysisk server, og som er tilgjengelig gratis for alle, til en Enterprise Edition for større miljøer. XenServer er tilgjengelig straks.

I første halvår 2008 vil Citrix tilby også klientvirtualisering med et produkt døpt XenDesktop. Hensikten er å kunne tilby enhver bruker en ferdig konfigurert, oppdatert og tilpasset virtuell PC, som leveres ved å streames over nettverket.

Citrix understreker at de har et nært samarbeid med Microsoft, og at alt de lager vil være fullt ut kompatibelt med Microsofts kommende hypervisor Viridian.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.