BEDRIFTSTEKNOLOGI

Citrix vil ha åpen virtualiseringskamp

Med «Project Kensho» tilbys åpen virtualisering på tvers av VMware, Microsoft og Citrix XenSource.

15. juli 2008 - 14:44

Citrix er mest kjent for sine tynne klienter, men selskapet har også meldt seg på i kampen om virtualiserings-løsningene.

Dette er et marked som VMware leder an i, og som Microsoft også satser for fullt på. Utfordringen for Citrix er at dette markedet også spiser seg inn på deres terminalservere, med virtualiseringsløsninger for å levere klienter direkte fra servere.

Citrix svarte på utfordringen med å kjøpe friprog-alternativet XenSource, og nå satser de for fullt på kompatibilitet på tvers av virtualiseringsplattformene med de kaller «Project Kensho».

Det er et sett med verktøy for å lage virtuelle maskiner som er uavhengige av hva slags virtualiseringsløsning som ligger i bunn. Ved å støtte det åpne formatet Open Virtual Machine Format (OVF), skal bedriftene som bruker verktøyene fra Citrix kunne bruke hypervisorteknologi fra VMware, Microsoft og fra Citrix XenSource.

En hypervisor er et lag som kjører rett på maskinvaren, slik at virtualiseringsteknologien ikke trenger å gå gjennom et vanlig installert operativsystem. Det gir bedre ytelse, og mer effektiv administrasjon.

VMware var en stund alene med denne teknologien i sin ESX Server, men Microsoft har fått på plass sin Hyper-V og XenSource er på plass med sin løsning som blant annet støttes av Amazons «cloud»-tjeneste EC2.

OVF-spesifikasjonen ble opprinnelig utviklet av VMware og Citrix med bidrag fra Microsoft, IBM, HP og Dell. Sammen sendte de sin standardiseringsspesifikasjon til Distributed Management Task Force (DMTF) for å få den godkjent som en åpen standard.

- XenServer gir fordeler som rask, fri og kompatibel virtualisering, enten det er fra Citrix, Microsoft eller VMware, sier Simon Crosby, teknologisjef for virtualisering i Citrix i en pressemelding.

Han mener at Project Kensho er et godt bevis for hvor forpliktende Citrix satser på interoperabilitet i virtualiseringsmarkedet, og at de er tidlig ute.

Citrix påpeker også at denne interoperabiliteten går begge veier, slik at kunder for eksempel kan bruke Microsoft Virtual Machine Manager til å administrere virtuell XenSource-image.

Med det åpne formatet kan også virtuelle image flyttes på tvers av Citrix XenServer, VMware ESX Server og Microsoft hyper-V.

Project Kensho vil også supportere kjente Citrix-verktøy som Citrix Delivery Center, og vil bli integrert i Citrix Workflow Studio.

Verktøyene er ikke ferdig utviklet ennå, men Citrix lover å tilgjengeliggjøre en gratis nedlastbar preview av programmene i september i år.

Tidspunktet for offentliggjøring av prosjektet er neppe tilfeldig. VMware sliter med stor intern uro etter at toppsjefen måtte gå, og Microsoft har nettopp lansert sin Hyper-V. Kampen om markedet er derfor i full gang, og nå har alle leverandørene de programvareløsningene de trenger for å gå i full krig med hverandre.

Citrix håper tydeligvis på å komme godt ut av den kampen ved å være en forkjemper for åpne standarder slik at løsningene fungerer på tvers av plattformene.

Her kan du lese mer om XenServer hos Citrix, og her er bloggen til teknologisjef Simon Crosby.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.