Clas Ohlson trekker storselger fra hyllene

Elektrobutikken Clas Ohlson fikk i dag inn restene av det eksploderte mobilutstyret fra Harstad og sendte det videre til Nemko. Alle uoriginale mobilbatterier av modellen er inntil videre fjernet fra butikkhyllene.

- Varsel-lampene er absolutt slått på hos oss inntil vi får svaret. Vi fikk mobilen inn i dag og har sendt den videre til Nemko, forklarer lederassistent Geir Hoff hos Clas Ohlson AS, elektroforretningen som selger det uoriginale batteriet.

Det var i forrige uke at en 15-åring i Harstad opplevde det store marerittet: Nokia-telefonen, som han blant annet benytter som vekkerklokke, eksploderte i klasserommet i et friminutt ved Ramsund skole. Harstad Tidende forteller at mobilen først begynte å riste, samtidig som det sivet ut røyk og det kom pipelyder fra den. Da den ble kastet på gulvet, eksploderte den og fylte klasserommet med røyk.

Restene av telefonen lå spredt utover og noen av delene tok fyr og laget brennmerker i gulvet, skriver avisen.

Det er disse restene som nå er sendt videre til Nemko Certification, sertifiseringsselskapet som skal undersøke hva som er skjedd.

Markedsdirektør for Nokia i Skandinavia, Johan Eidhagen (bildet), sier de gjerne vil være med på å undersøke hva som egentlig har hendt med telefonen. Eksplosjonen har sannsynligvis blitt forårsaket av batteriet, men fortsatt er årsakssammenhengen uklar

Tidligere i år bestilte 15-åringen et uoriginalt, men typegodkjent batteri til sin Nokia 3310 fra en Clas Ohlson-katalog.

- Vi har i utgangspunktet ikke noe ansvar for produktet når man benytter uoriginalt utstyr. Vi ber forbrukerne være forsiktig med slikt utstyr og jobber delvis mot bransjeforeninger for å få has på piratprodukter som snylter på varermerket Nokia, sier han og understreker at man må skille mellom piratutstyr og uoriginale produkter.

- Vi er opptatt av den varemessige effekten av en slik hendelse, sier Eidhagen.

Lederassistent Geir Hoff hos Clas Ohlson mener mobilbransjen i realiteten har akseptert at forbrukerne gjerne vil ha billigere kopiprodukter og sier at de har solgt slike produkter i 6-7 år uten problemer. Direktoratet for brann og elsikkerhet (DBE) gikk tidligere i uken ut i VG og rådet alle til å bruke originale deler til mobiltelefonene.

DBE mener at batterier og batteriladere er svært avanserte og at det er mye som skal samsvare for at delene skal fungere skikkelig sammen.

Hoff opplyser at en lignende hendelse med en Nokia 3310 skjedde i Taiwan, hvor et batteri eksploderte. Clas Ohlson vil imidlertid vente til resultatet foreligger fra Nemko, før de trekker en konklusjon.

Inntil da er alle batteriene av den aktuelle modellen fjernet fra butikkhyllene. Det har Clas Ohlson i Sverige bestemt.

- Jeg vil ikke si hvor mye vi selger av dette batteriet til 198 kroner, men det er stort volum. Vi kjenner leverandøren av batteriene og vet at den er både stor og seriøs, sier Hoff.

Til toppen