Clinton krever frihet på nettet

Men Kina mener USAs kritikk skader forholdet mellom landene.

Clinton krever frihet på nettet

Men Kina mener USAs kritikk skader forholdet mellom landene.

(NTB-Reuters-AFP): Internett må være fritt, krever USAs utenriksminister Hillary Clinton. Hun fordømmer den nettsensuren som Kina og flere andre land nå driver med.

- Et nytt informasjonsteppe faller nå over store deler av verden, sier Clinton, som foruten Kina retter søkelyset mot land som Iran, Saudi-Arabia og Egypt.

Uttalelsen kommer etter at Google nylig truet med å trekke seg fra Kina i protest mot den kinesiske sensuren og som svar på et omfattende hackerangrep mot selskapet i desember. Clinton krever nå at Kina må etterforske saken. Samtidig advarer hun mot den formen for nettsensur som har funnet sted i landet.

- Land som innskrenker den frie tilgangen til informasjon og krenker internettbrukernes grunnleggende rettigheter, står i fare for å stille seg selv på utsiden av denne utviklingen i det kommende århundret, sier hun.

Ifølge Clinton er USA for et internett hvor «hele menneskeheten har lik tilgang til kunnskap og ideer». Hun vedgår likevel at nettet er et tveegget sverd.

- Det samme nettet som bidrar til organiseringen av frigjøringsbevegelser, gjør al-Qaida i stand til å spre hat og egge til vold mot uskyldige mennesker. Og den samme teknologien som kan øke innsynet og åpenhet i det offentlige, kan misbrukes av regjeringer for å knuse motstand og bryte menneskerettighetene.

Det amerikanske kravet om et usensurert internett er skadelig for de tosidige forbindelsene, sier Kina i en første reaksjon på utenriksminister Hillary Clintons tale.

Talsmann Ma Zhaoxu i Kinas utenriksdepartement sier amerikansk kritikk kan skade forbindelsene mellom de to landene.

- USA har kritisert Kinas politikk for å administrere Internett og insinuert at Kina begrenser friheten på Internett, sier Ma i en uttalelse på Kinas utenriksdepartements internettside.

- Dette er i strid med fakta og skader forholdet mellom Kina og USA.

Google varslet i forrige uke at selskapet vurderer å forlate Kina

Til toppen