BEDRIFTSTEKNOLOGI

Clinton krever raskere UMTS

I et forsøk på å unngå at USA blir liggende etter i utviklingen av tredje generasjon mobiltelefoni, UMTS, noe landet har gjort med GSM, har president Bill Clinton bedt om fortgang i arbeidet med å frigjøre frekvensene for den nye mobilstandarden.

Frode Eriksen
20. okt. 2000 - 10:01

Det er i et eget memorandum at Bill Clinton ber om at frekvensene identifiseres og er klare for en auksjon i september 2002. Men allerede det er senere enn i Europa, der UMTS (Universal Mobile Telecommunications System) skal være operativt fra 1.1.2002 ifølge EU-kommisjonen.

Clinton skriver blant annet at USA og resten av verden står på terskelen til en ny generasjon av personlig kommunikasjon når trådløse telefoner blir bærbare apparat for høyhastighets aksess til Internett. USA må reagere raskt og målrettet.

Problemet i USA er at deler av de UMTS-frekvensene som den internasjonale teleunionen, ITU, har anbefalt blir brukt til den nye mobilstandarden brukes av analoge mobiltelefonsystemer, forsvaret, redningstjenesten, satellittkommunikasjon, flyveledning samt i ulike videokonferansesystemer. Men blant annet Forsvaret støtter Clintons initiativ.

Det er handelsdepartementet og den amerikanske telekommisjonen (FCC) som er bedt om å arbeide med saken og har fått en kort frist på seg til å bestemme hvilke frekvenser som skal avsettes til UMTS, og en foreløpig rapport skal ifølge Dagens IT være klar 15. november.

Clinton ser først og fremst for seg økonomiske gevinster ved innføringen av det nye mobilsystemet, og skriver at de økonomiske gevinstene med UMTS fremfor GSM er enorme, samtidig som den største kostnaden blir at USA vil bli hengende etter den trådløse revolusjonen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.