JUSS OG SAMFUNN

Clinton: Store Internett-forpliktelser

Innsettingstalen til USAs president Bill Clinton forplikter regjeringen til å gjøre en store innsats for Internett.

Eirik Rossen
21. jan. 1997 - 11:45
Illustrasjon for presidentinnsettelsen i USA i 1997.
Illustrasjon for presidentinnsettelsen i USA i 1997.

Datamaskiner, Internett og informasjonsalderen var viktige temaer i president Bill Clintons innsettingstale mandag kveld 20. januar. Deler av talen grenset til teknosjåvinisme. Clinton gikk så langt som til å hevde at det var amerikanerne som oppfant datamaskinen, en ære som vanligvis tildeles briten Charles Babbage.

Clinton slo til mot markedsliberalerne og understreket i kraftige ordelag at det er nødvendig for et fritt folk å "forme kreftene til informasjonsalderen og det globale samfunnet." Han mente vi kunne se konturene av denne alderen i dag: "For ti år siden var Internettet fysikernes mystiske provins. I dag er det et hverdagslig oppslagsverk for millioner av skolebarn."

Følgelig må informasjonsalderen nå alle: "Informasjonsalderens kunnskap og makt skal ikke bare være tilgjengelig for de få, men fra ethvert klasserom, fra ethvert bibliotek, for ethvert barn."

Skal dette følges opp, vil vi vel se et av historiens aller største offentlige innsatser for teknologisk opprustning. Vi får håpe Bendik Rugaas har liknende vyer når han legger fram regjeringens IT-politikk neste uke.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.