CNN-tabbe påpeker personvernproblem

Internett øker risikoen din enormt - senere i dag mister nok en CNN-ansatt og kanskje sjefen hans jobben.

Internett er et helt utrolig instrument, men det har vært liten fokus på den enorme risikoen nettet skaper for hver og en av oss. For etter hvert som nettene blir stadig raskere, spres morsomhetene stadig fortere.

Og dermed kan en mini-tabbe eller et litt uheldig bilde spres over verden i løpet av noen timer. Og tabben forsvinner ikke - den blir arkivert i epost-bokser over hele verden og i søkemotorenes indekser. Tabben får et evig liv hvis den - i andres øyne - er morsom nok.

Stadig mer av det vi sier og gjør eksisterer også i digital form, noe som gjør det enkelt å spre dem. Digitale kamera, mobilkamera og epost gjør at spre-funksjonen ligger et mustrykk unna. Og overivrige søkemotorer gjør det enda verre - Google finner ikke bare nettsider, men logger, bilde-navn og alt mulig annet.

Dette er en personvern-problem av dimensjoner som Datatilsynet ikke kan hjelpe oss med. Gjør du en tabbe på nettet eller med din epost, kan du bli verdenskjent over natten. Det kan også fort få konsekvenser, du kan for eksempel miste jobben fordi din arbeidsgiver synes tabben er for flau eller er et brudd med din kontrakt.

Det er hva som skjedde med en foreløpig navnløs ansatt i CNN. På CNNs side på Netscapes portal ligger det i dag i utgangspunktet en liten tabbe som nå spres over hele verden.

Naturlig nok er hovedoppslaget på portalen presidentvalget og på hovedbildet står George W. Bush sammen med sin kone og vinker til en større forsamling mennesker. Høyreklikker man på bildet og velger "Egenskaper" får man opp filnavnet den ansvarlige CNN eller Netscape-ansatte har valgt: Asshole.jpg

Uskyldig moro, men noen oppdaget feilen og satte i gang et epost-bølge som nå ruller over kloden. I hva som skal være en objektiv nyhetsredaksjon koster tabben utvilsomt den gjeldene ansatte jobben. Spørsmålet er om sjefen hans/hennes også må slå følge.

Det mest grusomme er at vedkommende ligger og sover akkurat nå - uvitende om at hele verden ler av tabben og at morgendagen nok kan bli ganske trist.

Alle har vi sett morsomme bilder av folk i komiske situasjoner. Nylig fikk jeg et bilde på epost av en glad, eldre mann som holder fisken han akkurat fanget. Uheldigvis henger junior ut på siden av shortsen. Han er blitt verdenskjent - uten sladd over ansiktet. Hvor mange av hans venner, kollegaer og bekjente har ikke sett bilde?

CNNs tabben ligger fremdeles ute på på denne Netscape-siden.

Pass på, snart kan du være verdenskjent.

Les mer om: