MASKINVARE

Cobalt RaQ3i gjør serverdrift enklere

Tradisjonelt sett er serverdrift ansett som en tung oppgave, men nå er det kanskje slutt på at man er nødt til å ha personer med tung kompetanse i alle ledd i driften: Cobalt RaQ3 kan være svaret.

Lars Kvanum
17. apr. 2000 - 14:33
Cobalt RaQ3i.
Cobalt RaQ3i.

Cobalt har en server ute med navn RaQ3. Etter navnet å dømme kan det høres ut som nok en rack-montérbar server med et fancy navn. Det er det ikke.

Det første møtet med denne serveren er en spinkel og liten, men pen, kasse med et lite LCD-display i fronten, noen lys og noen knapper. På baksiden er det ikke noe plass til skjerm eller keyboard, så det det er tydelig at det ikke er meningen at den skal kobles opp andre steder enn i en konsoll.

Det eneste man trenger for å få denne opp og gå er en nettverkskabel og en strømkabel. Man kan selv velge om man vil nå den via konsoll eller nettverket, men det er ikke nødvendig til å begynne med, for når man slår på maskinen spør den deg om alt den trenger for å bli tilgjengelig på nettverket; med andre ord ip-adresse, nettverksmaske og "default gateway".

Når dette er gjort er maskinen klar for bruk.

Det neste man trenger å gjøre for å konfigurere serveren er å koble seg opp mot ip-adressen man ga den med en nettleser, seriekabel og et telnet-program, eller en vanlig konsoll.

Det enkleste er nok web-browseren. Første gang du gjør dette kommer du til en "Setup Wizard" som loser deg gjennom resten av innstillingene du trenger å sette for at også andre skal få tilgang. Du får også spørsmål om administrator-passord. Etter dette velger du hvilke tjeneste du vil skal være tilgjengelige og hvor i verden du befinner deg. Nå er serveren ferdig konfigurert. digi.no brukte cirka 20 minutter - inkludert tiden det tok å se om det sto noe interessant i manualen før en kunne satte i gang testingen.

Alt du i utgangspunktet trenger å konfigurere eller sette opp er tilgjengelig via webgrensesnittet til Cobalt. Det finnes selvsagt ting du ikke kan gjøre, men det er nok mer hvis du skal endre f.eks. et såkalt "ruleset" i sendmail. For de programmene som fulgte med maskinen var det ingen opsjoner vi følte vi manglet for å sette opp en fullt fungerende server. Det eneste vi ikke kunne gjøre var å slå av maskinen uten å være i nærheten, men det er jo fornuftig med tanke på sikkerhet.

Funksjoner som nettverksoppsett, omstart og avslåing kan også gjøres fra knapper på frontpanelet.

Her er en liten liste over det du kan gjøre enkelt og greit fra webgrensesnittet:

  • Opprette, slette og suspendere virtuelle servere.
  • Konfigurere web, mail, ftp, brukere, SSL, maksimal båndbredde og diskforbruk m.m. for hver virtuell server
  • Rapportering
  • Backup og restore
  • Installere nye programmer fra spesielle programpakker (se: denne siden)
  • Se på status for hele systemet eller for enkelte tjenester.

En stor fordel med Cobalt-serveren er at den kjører vanlig Linux, så man kan installere stort sett det man føler for av programmer som kompilerer på Linux. Det anbefales selvsagt at man vet hva man gjør før man legger inn programvare som ikke følger med maskinen når den leveres. Noen programmer gis det ikke support på, og klarer man å ta knekken på maskinen med altfor mye egen programvare så er man på egen hånd.

Kjører man litt på kanten av hva maskin og OS tåler, så er det kanskje lurt å kjøpe gjenopprettings-CD så man ikke trenger å sende inn maskinen hvis alt skulle gå i stykker. Det meste kan man jo reddes ved å kjøre restore fra webgrensesnittet, men ikke hvis operativsystemet ikke virker. Vil man spare seg for å sende maskinen inn eller å måtte vente på en tekniker er det greit å kunne rydde opp selv. Har man noen maskiner så blir det jo også billigere.

Hvis man har en del maskiner, så har Cobalt laget en "management console" som gjør at man kan rulle ut de samme endringene til flere maskiner. Hvis man bruker denne programpakken kan en RaQ2 fjernstyre opptil 100 RaQ-maskiner.

Maskinen digi.no testet heter Cobalt RaQ3i og er den sprekeste maskinen i serien. I løpet av en snau time var den oppe og gikk med tre virtuelle servere og et antall lokale brukere med forskjellig tilgangsnivå. I tillegg var standardfunksjonene så enkle at man til og med kunne la markedsavdelingen gjøre oppsettet selv...

Det var et par mangler ved systemet også. Den hadde for eksempel ikke installert SSH ved levering, men baserte seg på telnet for kommunikasjon. Siden telnet ikke krypterer passordene kan de snappes opp av andre og maskinen er da mottakelig for hacking. Siden det ikke er store prosessen å hente ned SSH og installere dette, så er det rart at det ikke følger med som standard.

For å se hvilke programpakker som for tiden er tilgjengelig kan du gå til denne websiden.

Prisen for en Cobalt RaQ3 er ifølge importøren Itegra Kommunikasjon AS cirka 16.500 - 38.000,- kroner eks mva, avhengig av konfigurasjon, til sluttbruker.

Gründer og daglig leder i Omnicus, Eivind Jonassen, mener at næringslivsledere må lede an og håndtere varslinger på smartmobilene fordelaktig for både seg selv og andre.
Les også

Når smarttelefonen skaper mer støy enn nytte

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.