COBOL er 50 år

Et av de eldste programmeringsspråkene påvirker fortsatt dagliglivet vårt i stor grad.

COBOL er 50 år

Et av de eldste programmeringsspråkene påvirker fortsatt dagliglivet vårt i stor grad.

Programmeringsspråket COBOL (COmmon Business-Oriented Language) ble laget ved Pentagon av Grace Hopper i andre halvdel av 1959. Likevel regnes fødselsdatoen til språket å være den 28. mai samme år. Da ble det arrangert et møte ved Pentagon hvor det ble bestemt at det skulle opprettes tre komiteer som blant annet skulle lage de første beskrivelsene av språket.

I desember 1959 ble COBOL-spesifikasjonen fullført. Den første kompilatoren ble laget året etter. Denne utgaven av språket har senere fått navnet Cobol 60. Senere har språket blitt oppdatert en rekke ganger. Blant annet ble det på 1990-tallet lagt til støtte for objekt-orientering.

COBOL ble definert ut fra at det skulle benyttes i forbindelse med finans-, forretnings- og adminstrasjonssystemer innen både offentlig privat virksomhet.

Det kanskje mest oppsiktsvekkende med COBOL er at språket fortsatt er vanlig på en rekke områder. I en pressemelding skriver amerikanske Micro Focus at gjennomsnittsamerikaneren avhenger av COBOL minst 13 ganger hver dag for å gjøre rutinemessige oppgaver som å telefonere, bruke et kredittkort eller å reise til og fra jobben.

- COBOL er et amerikansk ikon som virkelig har bestått tidens tann, og vi mener det bli brukt i ytterligere 50 år i forbindelse med kjernetransaksjoner som vi alle avhenger av i dagliglivet, sier Ken Powell i Micro Focus.

- For å forstå COBOLs betydning, trenger du bare å se for seg en dag uten det. Det ville påvirke alle aspekter i livet vårt, fra trafikksignaler, kasseapparater og mobiltelefoner til å gjøre reisereservasjoner på nettet. Sagt enkelt, ville vi slike med å fungere uten COBOL, sier Powell.

Ifølge Datamonitor avhenger fortsatt 60 til 80 prosent av konsernene i verden av COBOL i sin virksomhet. Det skal være mer enn 200 milliarder linjer med COBOL som stadig er i bruk i programvare. Hvert år utvides dette med omtrent 5 milliarder linjer. Denne programvaren støtter mer enn enn 30 milliarder transaksjoner hver dag. Dette inkluderer 90 prosent av de finansielle transaksjonene som gjøres globalt.

I alt skal det være mellom 1,5 og 2 millioner utviklere i verden som jobber med COBOL-kode.

Mer informasjon om COBOL og jubileet finnes på denne siden.

Til toppen