Colin Powell til Salesforce

USAs tidligere utenriksminister blir styremedlem.

Colin Powell til Salesforce
General Colin Powell (midten) var Chairman Joint Chiefs of Staff i 1991 under USAs første krig mot Irak. Til venstre: daværende forsvarsminister Dick Cheney. Til høyre: Øverstkommanderende, general Norman Schwartzkopf, som ledet an i Desert Storm. Bilde: /All Over Press

I en pressemelding fra Salesforce.com heter det at general Colin Powell, USAs utenriksminister fra 2001 til 2005, er utnevnt til styremedlem.

Styreleder og administrerende direktør Marc Benioff sier at han og Powell har vært venner i 15 år, og at Powell spilte en avgjørende rolle i å etablere stiftelsen Salesforce.com Foundation.

Stiftelsen kom i stand i 2000, året etter etableringen av Salesforce.com. Den driver med veldedighet på tre områder: frivillig arbeid, pengeoverføringer og gaver i form av produkter. Stiftelsen har hittil bevilget over 53 millioner dollar, organisert 580 000 timer med frivillig arbeid, og gitt produkter til over 20 000 ideelle organisasjoner.

Powell er født i 1937. Han gjorde karriere i det militære, og tjenestegjorde i to omganger i Vietnam, først som kaptein fra 1962 til 1963, deretter som major fra 1968. I årene 1989 til 1993, det vil si blant annet under USAs første krig mot Irak, var han sjef (chairman) for Joint Chiefs of Staff, en stilling uten operasjonell kommandomyndighet, samtidig som den rangerer alle andre offiserer i det amerikanske militæret. Stillingen er formelt en rådgiverstilling overfor presidenten.

Powell fungerte som utenriksminister for president George W. Bush fra 2001 til 2005, og fikk i oppgave å presentere USAs argumenter for et nytt angrep mot Irak i FNs sikkerhetsråd 5. februar 2003, med henvisning til masseødeleggelsesvåpen i Saddam Husseins besittelse, blant annet biologiske våpen. Det ble seinere påvist at argumentasjonen bygget på sviktende grunnlag, og at Irak ikke hadde masseødeleggelsesvåpen. Powell innrømmet i et intervju i september 2005 at han hadde tatt «smertelig feil».

I årene siden har Powell hatt ulike styreverv, blant annet i Kleiner Perkins Caufield & Byers, et investeringsselskap i Silicon Valley, og i Council on Foreign Relations, en uavhengig tankesmie om utenrikspolitikk.

Powell har bekjent seg til det republikanske partiet siden 1995. Han holdt fast ved sitt partimedlemskap også da han oppfordret til å stemme på demokratenes kandidat Barack Obama ved presidentvalgene i 2008 og 2012. I februar i år forklarte han til MSNBC at republikanerne trenger ham (Powell) mer enn demokratene.

Les mer om: