Compaq i minus - igjen

For første gang faller PC-salget og det synes i Compaqs regnskaper. Etter et kvartal med et lite overskudd, er det atter underskudd.

For første gang faller PC-salget og det synes i Compaqs regnskaper. Etter et kvartal med et lite overskudd, er det atter underskudd.

Compaq-sjef Michael D. Capellas la i går frem tall for andre kvartal som viser et underskudd på 279 millioner dollar. I samme kvartal i fjor tjente Compaq 388 millioner dollar og i forrige kvartal klarte selskapet å snu de store tapene i fjerde kvartal 2000 til et lite overskudd.

Omsetningen falt 17 prosent fra andre kvartal i fjor og havnet på 8,45 milliarder dollar.

Dermed er resultatet tilbake under streken fordi både salget av PC-er og tyngre servere faller. Ferske tall fra Gartner Group og IDC viser at det globale PC-salget faller for første gang (les saken: PC-salget faller for første gang).

I tillegg til de nye underskuddene har Compaq mistet tittelen verdens største PC-produsent til Dell. Og Dell tjener fremdeles penger. Det er særlig salget til privatkunder som har sviktet (les saken: Dell, ikke Compaq, er størst i PC-verden).

Capellas har gjort to grep for å stramme inn: Det ene er å kutte ut prosessorfamilien Alpha som aldri ble noen stor Intel-konkurrent. Det andre er å si opp 8500 ansatte (les saken: Compaq gir opp Alpha).

Men selskapet selger fremdeles gjennom distributører og har ikke klart å stoppe kundeflukten til Dell som selger direkte. Capellas lover likevel at PC-divisjonen skal være i pluss i løpet av fjerde kvartal. Men tredje kvartal blir også svakt, spår Compaq - i likhet med blant andre Microsoft.

Til toppen