BEDRIFTSTEKNOLOGI

Compaq kjøper seg inn på fjerntilgang

Som ledd i en pågående offensiv for å endre profil fra "boks-leverandør", har Compaq kjøpt fjerntilgangsleverandøren Microcom for 280 millioner USD.

Eirik Rossen
14. apr. 1997 - 14:00

Microcom er mest kjent i Norge som opphavet til fjerntilgangsprogramvaren Carbon Copy, som lar deg overta kontrollen over en annen pc, f.eks. ved at du styrer maskinen på jobben via modem hjemmefra. Carbon Copy er nylig lansert i 32-biters utgave for Windows 95 og NT, og som ActiveX-modul og Netscape plug-in, slik at du kan overta kontrollen over en annen pc via Internett. Andre produkter fra Microcom er modemracken ISPorte, med 64 utganger, styringsprogramvare med mer, det skalerbare systemet Microcom Access Integrator for fjerntilgangsstyring, en rekke V.34-modemer, lokalnettilgangssystemet LANexpress, modemkonsentratorer, ISDN-adaptere osv.

Årsomsetningen til Microcom ligger på rundt 170 millioner USD. Det siste året er det satset mye på å få opp salget til OEM-kunder. I siste rapporterte kvartal (oktober til desember 1996) sto OEM-kundene for 60 prosent av den samlede omsetningen. OEM-kundene er blant bransjens toneangivende: Cisco Systems, Bay Networks, Gandalf, og Digital. Microcom samarbeider med Rockwell om utviklingen av 56 kbps-modemer og med Sun og Microsoft om noe de kaller Advanced Parallell Technology, en teknologi som blant annet gjør det mulig å få opp farten på serieporten på vanlige pc-er, og som er innebygget i Windows 95.

Børsen sendte Microcoms aksjekurs 51 prosent opp da nyheten ble kjent. Selskapets styre og ledelse har godkjent oppkjøpet. Godkjennelse fra aksjonærer og myndighetene gjenstår.

Leder for Compaqs Communications Products Group, Alan Lutz, sa at hensikten med oppkjøpet var å presse pris-ytelsesforholdet i fjerntilgangsmarkedet på Windows NT-plattformen, både modembasert og med ISDN. Compaq forventer at det globale markedet for fjerntilgangsservere vil vokse fra 3 milliarder USD i 1996 til 8,3 milliarder USD i år 2000. Selskapet omsatte for 18,1 milliarder USD i 1996, og har som mål å omsette for 40 milliarder USD i år 2000. Lutz mener Compaq nå kan greie å kapre 25 prosent av fjerntilgangsmarkedet.

Lutz la også vekt på at oppkjøpet markerer Compaqs inntreden i markedet for "Internett-infrastruktur". Selskapet vil følge opp Microcom-oppkjøpet med ytterligere satsning på huber, svitsjer, modemer, ISDN og xDSL. Som ledd i det siste skal det allerede være et samarbeid med NetSpeed Inc som kan nedfelle DSL-teknologi i kretsene på en pc.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.