RESULTATERFINANS

Compaq kopierer Dells direktesalg

Etter store tap på salget av PCer til bedrifter, legger Compaq nå om og kopiere Dells direktesalg

Einar Ryvarden
31. jan. 2000 - 11:30

Det blir enklere og etterhvert billigere å kjøpe PCer i Norge. Langsomt, men sikkert presser Dell sine konkurrenter til å kopier sitt direktesalg. I stedet for å ringe til din lokale forhandler som legger på 4-10 prosent i prisen, vil du etterhvert kunne bestille stadig flere merker på Internett og få levert maskinene på døren.

Etter lange diskusjoner og flere prøveprosjekter, tar nå Compaq det definitive skrittet vekk fra sine forhandlere og over på direktesalg. For selskapet har de siste kvartalene tapt penger på sin gamle kjernevirksomhet - salg av PCer til bedriftsmarkedet.

Sist kvartal var disse tapene kommet opp i 3,8 milliarder kroner etter en omsetning på 97 milliarder kroner. Fredag kveld la derfor Compaq-sjef Michael D. Capellas frem en ny plan der han skyter startskuddet for en større omlegging. Målet er å selge fire av ti PCer direkte til kundene innen fjerde kvartal i år, skriver Wall Street Journal.

Les om hvordan Dell har presset de andre PC-gigantene:
Compaq starter norsk direktesalg
IBM starter Internett-salg i Europa
IBM-sjef kutter butikksalg, går direkte
Også HP starter direktesalg
Omleggingen til direkte salg kommer først i USA og så skal Europa følge. Men en slik kursendring er et tungt løft for Compaq. Gjennom 90-tallet kvittet mange av de store PC-selskapene seg med mye produksjonskapasitet og leide i stedet inn dette fra lite kjente fabrikker. Dessuten har Compaq et forhandlernett som hyler over planene om direktesalg.


Også IBM og HP forsøker å skape en myk overgang, men IBM taper også penger på PC-salget og har i USA byttet til direktesalg av sine hjemmemaskiner.

For å kunne skifte til Dells prinsipp om ikke å sette sammen maskinen før kunden har bestilt, kjøpte Compaq tidligere i januar PC-fabrikken og distributøren Inacom.

Her i Norge og Europa har Compaq tidligere i høst sagt at man planlegger en mellomløsning der kunden kan bestille PCer direkte, men må velge en forhandler for å betale og hente maskinen. Nå går det mot både direkte bestilling og direkte levering fra Compaq, noe som vil kunne ramme en lang rekke norske forhandlere, blant annet Merkantildata.

Ledelsen i Compaq Norge var ikke tilgjengelig for kommentar.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.