Compaq kopierer iMac med 6.000 kroners Ipac

Ipac heter Compaqs nye billigmaskin. Det er ikke bare navnet, men også hva Compaq har kuttet ut som minner mye om Apples iMac.

Ipac heter Compaqs nye billigmaskin. Det er ikke bare navnet, men også hva Compaq har kuttet ut som minner mye om Apples iMac.

PC-prisene har falt lenge og raskt i USA, men her i Norge kjøper vi fremdeles maskiner til rundt 14.000 kroner i snittpris. For ennå har ingen av de større aktørene følt seg presset til å markedsføre billigere maskiner. Dette kan det nå være slutt på, for Compaq forbereder lansering av en PC til 6000 kroner.

Ipaq heter maskinene som Compaq har avduket. Maskinene kommer ikke i salg før i februar i USA og her i Norge tidlig i april, men Compaq går ut nå for å skaffe seg oppmerksomhet. Dessuten sier selskapet at år 2000-problemet gjør at de store kundene planlegger å handle først i februar på grunn av år 2000-problemet.

Ipaq er også et av Compaqs våpen i kampen mot Dell og andre agressive konkurrenter - den tidligere så suksessrike leverandøren er midt i en omfattende omstrukturering. I følge de siste kvartalstallene taper Compaq nå penger på PC-salg i det profesjonelle markedet.
Mer om dette?
Compaq taper penger på bedrifts-PC-er
Dell er størst, IBM er inne i dødsspiral
Compaq økser Windows 2000 for Alpha
Compaq-skuta lekk
Compaq-sjef signaliserer direktesalg
Compaq varsler store tap i annet kvartal

Når den kommer i salg, blir Ipaq et brudd med mange tradisjoner, både i Compaq og i PC-markedet generelt. For Ipaq deler mer enn første bokstav i navnet med Apples kanonsuksess IMac. For å presse pris og størrelse (noe som reduserer transportkostnader) har Compaq fjernet både plasser til gamle ISA-kort og nyere PCI-kort. Samtidig har kassen fått en nytt design, men ikke i Apples kraftige farger og gjennomsiktige plast

Kassen står derimot på høykant i sort/grått tårn med en såkalt multibay på siden der du kan du stikke inn CD-spiller, ekstra harddisk og annet utstyr. Ipaq er også utstyrt med USB-plugg for tilkobling av utstyr.

- I USA vil den billigste versjonen av Ipaq med Intel Pentium II Celeron-prosessor koste 499 dollar uten skjerm. Her i Norge vil vi kunne presse den ned til 6.000 kroner med skjerm, men da uten moms, forteller Ulf Hille-Dahl, PC-direktør, Compaq Norge.

Ipaq er først og fremst rettet mot bedrifter som ønsker seg enkle maskiner til Office og andre enklere oppgaver. Men Hille-Dahl tror også mange hjemmebrukere vil være interessert. Men med sitt relativt svake grafikkort egner Ipaq seg ikke til avanserte dataspill.

Til toppen