BEDRIFTSTEKNOLOGI

Compaq: La Novell rydde opp i heterogene nettverk

Compaq går sammen med Novell om å markedsføre NetWare 6 som løsningen for alle basistjenester, slik at Windows og andre OS kan være applikasjonstjenere.

19. sep. 2001 - 06:59

Novell skulle gjennomført en formell lansering av sin nye nettplattform NetWare 6 på Networld + Interop i USA i forrige uke. Terrorangrepene mot USA gjorde dette umulig. I stedet kjøres en rekke desentraliserte arrangementer. Heldigvis for Novell har selskapet sørget for en del forhåndsomtale.

Serverleverandøren Compaq har fått rollen som verdenssponsor for NetWare 6.

- Vi mener at NetWare 6 virkeliggjør det som er hensikten med Novells One Net-strategi, sier markedsdirektør Inge Knutsen i Compaq Norge. - NetWare 6 er en plattform som samler datarommet i ett rike. Novell kjøres på halvparten av de 70.000 serverne som Compaq har levert i Norge. Vi tror det nye systemet kan hjelpe mange til å få mer ut av eksisterende utstyr, samtidig som de får mer stabil drift og muligheten til å tilby helt nye tjenester.

NetWare 6 lover en rekke teknologiske forbedringer innen lagring, påloggingstjenester, utskrift, sikkerhet og drift. Sammen med katalogtjenesten eDirectory mener man at dette danner en plattform for å ordne opp i heterogene systemer, med ulike operativsystemer på både klient- og serversiden. På serversiden betyr dette at NetWare spesialiserer seg på basistjenestene, og tar på seg å forene de øvrige plattformene i ett system. Novells visjon er å la Windows, Sun, Linux og Unix spesialiseres som applikasjonstjenere, mens NetWare 6 håndterer pålogging, lagring, sikkerhet, utskrift og grunnleggende drift. Lagringshåndteringen er kraftig opptrappet, slik at Novell kan samle fysiske disker, opprette virtuelle volumer og fordele disse per applikasjon eller tjeneste.

- En av de vanligste årsakene til at for eksempel en mailserver feiler, er at disken er full, forteller produktansvarlig for Europa, briten Brian Green. - Ved å legge lagringen under NetWAre 6, slipper man å forhåndsreservere et bestemt antall gigabytes til hvert behov. Ingen tjeneste går tom for diskplass før alle diskene er fulle, og når man trenger mer lagringsplass er det bare å legge til disker mens systemet er i drift.

Ny skalerbarhet er innebygget i NetWare 6. Systemet er kraftigere på symmetrisk flerprosessering og klynger (clusters) enn Windows, slik at basistjenestene kan bygges på Novell-drevne systemer som utvides etter behov.

På klientsiden er det også en ny fleksibilitet.

- Du trenger ingen egen klientprogramvare for å kople en Windows PC, en Mac eller en Linux eller Unix arbeidsstasjon til en Novell-server, forklarer produktsjef Ivar Lyse i Novell Norge. - NetWare 6 utnytter det som ligger i klientens eget operativsystem, og krever ikke noe eget tillegg.

Han kopler en PC på demonettet, viser hvordan den ikke har annet nettverk enn det som er standard for Windows, får Novell-serveren opp i "Min datamaskin", logger seg på gjennom eDirectory og deretter får opp hele serverens filstruktur.

- Portaler for ulike behov, som kunder, partnere, medarbeidere på farten, hjemmearbeidende og så videre, er en basistjeneste i NetWare 6, legger Lyse til. - NetWare håndterer ting som pålogging og kryptering av forbindelsen, slik at du ikke trenger noe eget virtuelt privat nett, og likevel tilby brukere en opplevelse som er identisk med den de får når de arbeider innenfor brannmuren.

Denne egenskapen gjelder også nye typer mobile klienter, og er en viktig grunn til at Compaq, med sine bærbare PC-er og avanserte hånd-PC-er, er så begeistret for Novells nye plattform.På toppen av sin plattform, utvikler Novell nye tjenester som dagens nettverk stort sett mangler. Et eksempel er iFolder, som sørger for at brukerne alltid har de mest aktuelle utgavene av sine dokumenter tilgjengelig, uansett hvor de arbeider fra. iFolder-mappen på min PC synkroniseres fortløpende mot min iFolder-mappe på serveren - og på min bærbare straks denne koples til nettverket. For å spare båndbredde, er det bare endringene på dokumentene som overføres. I tilfeller der man bare har en fremmed PC å arbeide fra, kan man aksessere iFolder-mappen gjennom en nettleser.

En annen tjeneste, iPrint, forenkler utskrifter i et nettverk. Skrivere identifiseres ikke bare med navn, men også med hvor de befinner seg. Brukeren forholder seg til et grensesnitt der man kan velge by, bygg, etasje og til slutt skriver. Har man ikke skriverdriveren på PC-en, sørger iPrint for at den installeres, automatisk og uten ytterligere tastetrykk. iPrint gir også tilbakemelding om hvordan det går med utskriften.

Novell-folkene håper at NetWares nye profil som plattform for basistjenester i nettverk av heterogene servere og klienter, skal trekke til seg nye markeder. Man ser blant annet for seg hvordan Internett-tilbydere vil kunne legge NetWare-tjenester til grunn for å tilby blant annet automatisk sikkerhetskopiering og tilgang til private filer, uavhengig av tid og sted. Man tror også at hoteller vil kunne tilby nye differensierte kontortjenester på basis av NetWare 6-tjenester.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.