BEDRIFTSTEKNOLOGI

Compaq med hjerte fra AMD

AMD kan snart begynne å levere K6-prosessorer til ytterligere to store PC-produsenter. Andre er fortsatt skeptiske overfor brikken

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
21. nov. 1997 - 18:33

Jerry Sanders, AMDs formann, forteller til CNET at hans selskap er i ferd med å fullføre to avtaler om å produsere prosessorer for lavprisdatamaskiner for to nye, store kunder. En av avtalene, som vil starte neste år, er avhengig av AMDs mulighet til å produsere et høyere antall brikker. Den andre avtale forventes derimot å starte dette kvartalet. De to positive kandidatene ser ut til å være Compaq og Gateway 2000.

Hvis avtalene blir fullført, vil de utgjøre betydelige milepæler for den pressede prosessorprodusenten. Lav produksjonstakt for K6, spesielt 233 MHz utgaven, samt en prosessorpriskrig fyrt opp av Intel har resultert i en rekke finansielle tap for AMD. På toppen av dette har selskapet varslet en ambisiøs timeplan for å introdusere en utgave av K6 med 3D-teknologi, samt å komme 266 MHz og 300 MHz utgaver i nær framtid.

Men AMD kjemper også mot befestede Intel-kunder. Et selskap som sannsynligvis ikke vil gå over til AMD, er Dell. I et intervju med CNET, gjør Dells direktør og formann, Michael Dell, det klart at han liten interesse for å bruke alternativer til Intel.

- Jeg har kastet bort tid hvert eneste år de siste åtte årene for å se etter alternative produsenter, sier han.

Dell forteller at han hvert år tar en runder til andre brikkeprodusenter, men han finner aldri noe han liker. Han er derimot svært fornøyd med Intels brikker. Dell sier at Pentium II utgjør 70 prosent av volumet i noen av Dells PC-serier, og at den ærverdige Pentium-prosessoren bør forsvinne fra nesten alle Dell PC-er innen 1998.

Det er likevel en del lyspunkter for AMD. Selskapet vil ifølge kilder trolig forsyne IBM med de raskeste utgavene av K6, inkludert 300 MHz versjonen.

Sanders hevder at Intel ikke lenger har noen prosessor for de billigste PC-ene.

- Det eneste de kan gjøre er å sette ned prisene på Pentium II.

Han legger også til at Pentium II er en skuffelse for industrien.

- Det er en kostbar infrastruktur, og kundene får ikke igjen så mye ytelse for den.

Intel svarer på dette med å si at selskapets Pentium MMX-prosessorer, som for eksempel 166 MHz versjonen, er velegnet for lavpris-sektoren.

- Selv om AMD har klart å forbedre produksjonsvolumet sitt i noen grad, vil selskapet fortsatt trolig få finansielle tap dette kvartalet, sier Robert Herb, visepresident for markedsføring ved AMD, til CNET. Tidligere satte AMD et mål om å produsere 2 millioner brikker hvert kvartal. - En så stor produksjon ville ha resultert i en nominell profitt, avslutter Herb.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.