Compaq med trådløse Armadaer

En ny løsning for trådløse lokalnett og forhandlinger med europeiske teleoperatører for å få dem til å selge GSM-utgaven av lommemaskinen Aero er blant ingrediensene i Compaqs bredt anlagte trådløse offensiv.

En ny løsning for trådløse lokalnett og forhandlinger med europeiske teleoperatører for å få dem til å selge GSM-utgaven av lommemaskinen Aero er blant ingrediensene i Compaqs bredt anlagte trådløse offensiv.

Compaqs trådløse lokalnett er først og fremst beregnet på de bærbare PC-ene i Armada-serien, rettet mot bedriftsmarkedet. Denne serien blir for øvrig oppgradert med blant annet to helt nye modeller med Pentium III-prosessorer.

Compaqs erkekonkurrent Dell kom med et trådløst lokalnett for sine bærbare Latitude i forrige måned, kalt AiroNet. Den teknologiske trendsetteren Apple har kommet satset sterkt på forbruker- og utdanningsmarkedet med det trådløse lokalnettet AirPort, som nå er tilgjengelig for både bærbare (iBook), bedriftsmaskiner (G4) og hjemmemaskinen iMac DV.

Compaqs lokalnett er bygget rundt fire komponenter: et PC-kort for å kople til bærbare PC-er, et PCI-kort for å kople til bordmaskiner, en basestasjon som kopler det trådløse nettet til det kabelbaserte nettet, og programvare som kan gjøre en bordfast PC til leddet som forbinder det trådløse og det kabelbaserte nettet.

Utendørs skal rekkevidden til det trådløse nettet være over 300 meter. Innendørs kan man ikke regne med mer enn 100 meter. Ytelsen er avhengig av avstanden til nærmeste basestasjon. Fram til 20 meter får man 11 Mbps, ved 100 meter er man nede i 2,2 Mbps.

Prisene i USA er oppgitt til 199 dollar for PC-kortet, 199 dollar for PCI-kortet, 899 dollar for basestasjonen og 125 dollar for programvaren som gjør en bordfast PC til basestasjon. Det er altså langt rimeligere å bruke en PC som basestasjon enn i ty til den spesialiserte maskinvaren. Ulempen med PC-løsningen er at ytelsen går ned med tallet på brukere.

Compaqs trådløse lokalnett blir tilgjengelig fra 15. november for Windows 95, 98 og CE. Brukere med Windows NT eller 2000 må vente til desember.

I Norge skal det trådløse lokalnettet og de nye Armada-modellene lanseres tirsdag ettermiddag 26. oktober. Da håper digi.no også å få svar på hva slags planer Compaq Norge har for å realisere den europeiske GSM-offensiven som Compaqs ledelse fortalte Wall Street Journal om fredag 22. oktober.

Her heter det at Compaq øker fokuset på mer spesialiserte PC-er og lommemaskiner, og at det foregår forhandlinger med europeiske teleoperatører for å få dem til å selge Compaqs lommemaskin Aero. En GSM-løsning for dette tastaturløse Windows CE-drevne apparatet ble lansert på Telecom 99 i Genève 10. oktober.

Et annet eksempel på spesialisert PC er lavprismaskiner som koples til Internett straks du slår dem på, uten at du må vente i evigheter på et operativsystem som Windows 98 skal starte.

Compaqs norske produktlansering tirsdag 26. oktober omfatter nye Armada-modeller, trådløse nettverk og nye Windows-terminaler.

Til toppen