BEDRIFTSTEKNOLOGI

Compaq Norge holdt stand innen servere

- Mens servermarkedet i Norge falt med ti til elleve prosent, begrenset vi nedgangen til ni prosent, sier Geir Berge i Compaq Norge. - Og i lagring gikk det svært bra.

3. jan. 2001 - 16:09

Tallene som Geir Berge viser til, gjelder antall enheter solgt av Intel-baserte servere. For året 2000 som helhet var tilbakegangen ni prosent til 7600 enheter.

- Det var verst i første kvartal, med en tilbakegang på 18 prosent, forteller han. - Etter hvert gikk det bedre, og i fjerde kvartal noterte vi 2500 enheter, en framgang på 12 prosent i forhold til samme kvartal i fjor. Vi er veldig fornøyd med fjerde kvartal.

Hva dette betyr på omsetningssiden, kan ikke Berge si ennå. Men han mener å ha merket en dreining mot de kraftigste Intel-serverne - med fire til åtte prosessorer.

- Det økte salget i fjerde kvartal kan føres tilbake til to forhold. Det ene er framveksten av servicetilbydere, det vi kaller "xSP", og dotcom-selskaper. Det andre er serverkonsolidering hos større kunder som ser på hvordan de kan forenkle driften.

Markedsandelen innen Intel-servere anslås til 43 prosent. Nummer to ligger under 15 prosent, ifølge Berge.

Innen lagring er det for året som helhet framgang i alle nisjer.

- Vi regner med å være ledende målt i antall leverte terabytes, med en framgang på 50 prosent til 478 TB. Det har vært en kraftig økning innen eksterne fiber channel disksystemer og innen komponenter til lagringsnett eller "storage area networks" [SAN]. Innen tapebibliotek har vi økt med 74 prosent til 131 enheter. Det skyldes dels sikkerhetskopiering, dels arkivering, for eksempel innen røntgen.

Markedsandelen innen levert lagringskapasitet anslår Berge til rundt 30 prosent. Han mener Compaq Norge er ledende innen lagring til NT og Unix-markedet.

- Vi har et samarbeid med IBM for å få fram standarder innen lagringsnett, slik at kunder kan bygge lagringsnett med komponenter fra ulike leverandører. Samarbeidet gjør at vi samtidig får tilgang til lagringsmarkedet til stormaskiner.

Berge peker på at Gartner Group har plassert Compaq i den gjeveste "kvadranten" i sin nyeste rapport om lagring. Bare Compaq og EMC kombinerer "vision" med "high ability to execute".

Innen Unix-servere er ikke situasjonen så lystig, selv om Compaq har arvet avansert teknologi fra oppkjøpene av Digital og Tandem. Berge innrømmer at Compaq er liten innen Unix, men anslår markedsandelen til mellom fem og seks prosent, og mener det er en økning, tross alt.

- Vi skal gjøre Himalaya [non-stop-systemene fra Tandem] til en bedre butikk i 2000, sier administrerende direktør Håvard Larsen. - Dette er systemer som holder bankvesenet oppe og sikrer passasjerer til flyene, men ingen legger særlig merke til dem. VI har ikke fått en eneste ny Himalaya-kunde siden 1997. Det har vi tenkt å gjøre noe med i 2001.

Larsen og Berge mener at det norske Unix-markedet er vesentlig drevet av applikasjoner. Et "dramatisk styrket" samarbeid med Oracle Norge de siste månedene - der Larsen arbeidet før han tok over Compaq i sommer - skal bidra til Compaqs kommende Unix-vekst, heter det.

- En annen utvidelse er innen telekom, sier Larsen. - Der har vi en rekke applikasjoner. Blant annet kjører Telenors SMS-system på Alpha-servere. Det er nylig tegnet en avtale med Ericsson som skal legge Alpha og Tru64 i alle sine kommende svitsjer. I Europa som helhet er Tru64 markedets raskest voksende Unix. Men vi sliter i Norge fordi den installerte basen er så liten.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.