Compaq økser prisene opptil 29 prosent

Hyggelig nyhet for PC-kunder: Compaq har lenge tapt markedsandeler, og nå raserer selskapet sine marginer for å skaffe seg vekst.

Hyggelig nyhet for PC-kunder: Compaq har lenge tapt markedsandeler, og nå raserer selskapet sine marginer for å skaffe seg vekst.

Det var Compaq som utløste PC-priskrigen tidlig på 90-tallet. I flere år var det vanlig at produsenter gjorde store, halvårlige priskutt. Men stadig tynnere marginer og hardere konkurranse har ført til et jevnt fall i stedet for store kutt. De store leverandørene sliter med nulltall og prisene styres av Intel og svingninger i minne-markedet.

Derfor henter nå Compaq frem gammel krigslist: Fra og med i dag kutter selskapet prisene på alle sine PC-er og PC-servere med opp til 29 prosent:

- Hele billig-PC-serien Armada reduseres med 16 prosent, de dyrere Deskpro-serien faller enda mer.
- Tyngre arbeidsstasjoner og skjermer kuttes med opp til 25 prosent - og de største kuttene blir på flatskjermer.
- PC-serverne Proliant kuttes med opp til 21 prosent. Tilleggsutstyr som flere prosessorer har hittil vært svært dyrt, men nå halveres i mange tilfeller prisen.


Håvard Larsen, administrerende direktør i Compaq Norge er brutalt ærlig når digitoday.no ringer.

- Vi taper markedsandeler og det kan vi ikke leve med. Vi må kutte i marginene våre, vi vil tilbake i vekstmodus, sier Larsen til digitoday.no.

For markedstallene taler et tydelig språk: I 1999 stod det Compaq på hver fjerde PC som ble solgt i Norge, og i 2000 var andelen redusert til 19 prosent.

Priskuttene markerer et vendepunkt, både for Compaq internasjonalt og i Norge. Compaqs PC-divisjon har slitt med tap og omstruktureringer siden tidlig i 1999, men nå begynner resultatene av slankeprosessene å vise seg, mener Larsen. Nå er PC-divisjonen endelig over i pluss og nå skal Compaq vinne tilbake det tapte.

Priskuttene skyldes også noe at Intel kutter sine prosessor-priser i disse dager, men dette dekker bare deler av Compaqs priskutt. Les: Intels prosessorpriser nesten halvert

- Vi har fått bedre priser fra vårt moderselskap og kan nå kutte prisene her i Norge, avslutter Larsen.

Til toppen