Compaq satser på design og teknologi i nye PC-er

Deskpro, Compaqs trofaste "folkevogn" siden 1984, avvikles til fordel for en ny generasjon stilriktige yrkes-PC-er, både bærbare og stasjonære.

Deskpro, Compaqs trofaste "folkevogn" siden 1984, avvikles til fordel for en ny generasjon stilriktige yrkes-PC-er, både bærbare og stasjonære.

Compaq har samlet alt av PC-er, hånd-PC-er og tynne klienter i én divisjon, døpt "aksess-divisjonen". Aksess er alt som lar deg kommuniserer på datanettet. Det differensieres i tre hovedlinjer: hjemme-PC-ene Presario, bedrifts-PC-ene Evo, og iPaq som er samlebetegnelsen for de nye løsningene, med alt fra hånd-PC-er til stasjonære tynne klienter eller "Internett-maskiner".

- Vi søker en jevn balanse av teknologi, design og fornyelse, sier produktsjef Verner Hølleland, for anledningen bærende på Compaqs nye lettvekter Evo N200c, en fullverdig PC på 1.100 gram. - Vi tror vi er inne i en ny tid med større differensiering blant aksessproduktene enn før. Ved siden av bærbare PC-er og hånd PC-er for ulike behov, vil vi om noen måneder lansere en tastaturfri Tablet PC, drevet av Windows XP. Vi kommer også til å lansere et hybrid produkt i form av en Tablet PC som kan stappes inn i en beholder på kontoret, som gir den nettilknytning og gjør den om til en skjerm styrt av et vanlig tastatur.

Evo N200c skal være verdens letteste fullverdige PC. Compaq avviser sammenlikningen med Crusoe-drevne smalskjermede multimediaspesialister. N200c har 10,5 tommers skjerm, 196 megabytes minne, 20 gigabytes disk og Pentium III prosessor. Den har innebygget nettkort og modem, samt to USB-utganger i tillegg til de gamle standardutgangene. Et ekstrabatteri utvider arbeidstiden fra tre til sju timer, og vekten fra 1100 til 1300 gram. Tastaturet er smalere enn standarden, og boksen virker svært robust. Prisen eks mva er 16.900 kroner, med levering fra tidlig i oktober.

Den større og langt mer komplette N600c veier 2,2 kilogram og skal erstatte den bestselgende Armada M700. Ved siden av gigahertz-prosessor og valgfri pekeflate eller styrepinne, vekker den oppmerksomhet med Compaqs Multiport-løsning og ny grafikkteknologi. Multiport er en innretning som ligger i skjermlogget og huser løsninger for kommunikasjon og sikkerhet. I første omgang tilbys Multiport for trådløst lokalnett og Bluetooth, til henholdsvis 1.800 og 1.600 kroner. Så vil det komme fingeravtrykksleser, GPRS og så videre.

- Det er lagt opp til at også andre produsenter skal framstille Multiport-moduler, sier Hølleland. - Vi kan blant annet vente oss tredjeparts moduler med kombinerte egenskaper, for eksempel trådløst lokalnett og GPRS i ett.

Den nye grafikkteknologien - ATI Radeon - vil appellere til kresne multimediabrukere. I en demo der N600 kjøres mot forgjengeren - standardprosessor og klokkefrekvens er identiske - viser N600c over 100 rammer per sekund mens Armadaen nøyer seg med 30. Prisen på Evo N600c er fra 22.800 kroner eks mva.

På den stasjonære siden skal alle Deskpro-modellene ut - det dreier seg om Compaqs "folkevogn" som er solgt siden 1984. De skal erstattes av designriktige Evo-modeller med Pentium 4 prosessor, 400 MHz internbuss og Intel i845 brikkesett. Ny design gjør det mulig å bytte komponenter i maskinene uten å bruke verktøy. Prisene for modellene i D300-serien starter på 8.750 kroner eks mva og skjerm, mens D500-modellene med de samme komponentene men med større servicegrad, koster noe mer. For konstruksjon og andre behov ut over vanlige kontorrutiner tilbys arbeidsstasjonen Evo W4000, fra 11.900 kroner eks mva og oppover.


På skjermsiden er den store nyheten en serie flatskjermer fra 15 tommer og oppover. Inngangsprisen er halvert i forhold til nivået for knappe tolv måneder siden: 15-tommeren koster 4.900 kroner eks mva.

Til toppen