Compaq-sjefer reddet seg selv

En lang rekke Compaq-sjefer, inkludert den avtroppende finansdirektøren, solgte tidligere i vinter store aksjeposter. Siden har aksjekursen stupt ned til det halve.

En lang rekke Compaq-sjefer, inkludert den avtroppende finansdirektøren, solgte tidligere i vinter store aksjeposter. Siden har aksjekursen stupt ned til det halve.

De har ikke gjort noe ulovlig, men mange investorer synes nok det er bittert at ledelsen i Compaq langt på vei reddet seg fra det kursfallet som nå rammer de andre eierne. Siden en historisk topp på nesten 50 dollar i januar, har aksjen falt til 22 dollar.

Kursfallet skyldes blant annet priskrigen i databransjen og kampen mot Dells direktesalg. Etter at Eckhard Pfeiffer for ti dager siden måtte advare om halverte resultater i først kvartal, fikk toppsjefen i Compaq sparken på søndag. Dette førte til et nytt kursfall på 3,7 prosent og kan ha vært det som utløste et dypt fall for de svært høyt prisede Internett-aksjene i USA i går.

Nå viser det seg at ledelsen i Compaq kanskje så hvilken vei det bar og solgte store deler av sine aksjebeholdninger mens kursen var på topp, skriver nyhetstjenesten Cnet. Et eksempel er sjefen for PC-produktene i selskapet, Mike Winkler, som i løpet av februar solgte 100.000 aksjer da kursen sto i 43,4 dollar. Hadde han solgt i går hadde han bare fått halvparten.

Også 12 andre mellomledere - og dermed innsidere - har måttet melde fra om at de har solgt mer enn en million Compaq-aksjer i løpet av februar. En av dem er Earl Mason, Compaqs finansdirektør, som fikk sparken på søndag sammen med Pfeiffer. Mason solgte 60 prosent av aksjene sine og tjente 95 millioner kroner.

En amerikansk analytiker sier til Cnet at innsidere som selger så store deler av sine aksjeposter nesten ikke har skjedd før. Vanligvis regnes det som mye hvis en leder selger 20-30 prosent av sin aksjebeholdning.

Til toppen