Compaq starter direktesalg

Compaq, verdens største PC-leverandør, skal starte direktesalg av sine PC-er. Dette betyr borgerkrig med selskapets distributører og forhandlere som vil tape stort på omleggingen.

Compaq, verdens største PC-leverandør, skal starte direktesalg av sine PC-er. Dette betyr borgerkrig med selskapets distributører og forhandlere som vil tape stort på omleggingen.

Gode nyheter for kundene og dårlige nyheter for Compaqs distributører og forhandlere: For å møte konkurranse fra Dell, som nå er blitt den største PC-leverandøren i USA, åpner Compaq for direktesalg til sluttkunder. Ifølge avisen Wall Street Journal skal Compaq legge frem sin lenge ventede plan for direktesalg senere i dag i USA (se også peker til tidligere digi.no-artikkel i margen til høyre).

Ifølge lekkasjene, er det bare den enklere PC-serien Prosignia som Compaq skal selge direkte til å begynne med. Denne serien er beregnet på mindre bedrifter uten behov for fjernadministrasjon og andre avanserte muligheter. Deskpro-serien skal fortsatt selges gjennom dagens distributør- og forhandlernett.

Planen er at forhandlere skal videreformidle kunder som skal kjøpe Prosignia-maskiner til Compaq og få en kommisjon for dette. Men kommisjonen blir bare på seks prosent, mot dagens snittfortjeneste på ni prosent.

Også IBM og HP har luftet idéer om direktesalg for å krympe det 10-15 prosent store prisspranget analytikere mener Dell har. Flere amerikanske distributører og forhandlere planlegger å starte egen PC-produksjon, enten av Compaq eller andre merker, for å motvirke inntektstapet direktesalget vil gi. Ingram Micro, som også er til stede i Norge, har allerede bygget en fabrikk som kan sette sammen 3,2 millioner PC-er i året.

Her i Norge vil ikke Asbjørn Søgstad kommentere Compaqs planer direkte, men sier at "det er småbedriftsmarkedet som er minst utnyttet i dag".

- Hvis det skal være billigere å kjøpe på nettet må kunden forstå at han/hun ikke kan få samme service som ved kjøp gjennom forhandler, sier Søgstad.

Han forteller at Compaq Norge skal innføre "konfigurer-på-ordre"-prinsippet. I løpet av første halvår vil kunder selv kunne sette sammen maskinene sine ut fra et web-basert menysystem.

- Dette vil ikke bli innført før sommeren, for det tar tid å legge om produksjonslinjene i fabrikken vår i Skottland. Vi regner med en leveringstid på 7-10 dager slik Dell som produserer i Irland også tilbyr, sier Søgstad.

Søgstad innrømmer at Compaqs forhandlere mister noe arbeid når de ikke lenger skal tilpasse maskiner for kunder, men hevder at dette er noe forhandlere ikke tjener penger på.

- Det er ingen grunn til panikk, men vi er aldri glad for at noen av våre leverandører starter direktesalg, sier Ove Kristensen, administrerende direktør hos distributøren Ingram Norge. Vi skal i et informasjonsmøte med ledergruppen i Compaq i løpet av de nærmeste dagene for å få informasjon om deres planer. Hvor store utslag dette gir, kommer an på hvor mye billigere det blir å handle over nett og hva kunder som gjør dette går glipp av, sier han.

Til toppen