BEDRIFTSTEKNOLOGI

Compaq varsler jordskjelv-problemer

I tur og orden melder de store PC-leverandørene om problemer etter jordskjelvet i Taiwan. I går var det Compaqs tur.

Einar Ryvarden
15. okt. 1999 - 05:00

Ringvirkningene av jordskjelvet på Taiwan melder seg stadig tyngre for databransjen. I går offentliggjorde Compaq at de sliter med leveringsproblemer i USA. Compaq er dermed den tredje store PC-leverandøren som melder om problemer, etter at Hewlett-Packard og Fujitsu-Siemens i forrige uke advarte mot høyere priser og ventetid på levering.

Problemene skyldes at den lille øya Taiwan er en koloss i databransjen. Fabrikkene på øya produserer mye av delene til verdens stasjonære og bærbare pcer, blant annet minnebrikker, flatskjermer og støttekretser. Mange av hovedkortene settes også sammen på øya.

Les om jordskjelvet og hvorfor prisestiger:
PC-prisene ryker i væretTaiwan-jordskjelv rammer PC-bransjen
HP varsler jordskjelv-problemer
PC-prisene vil stige mer
De fleste fabrikkene på Taiwan slapp unna store skader under det kraftige jordskjelvet 21. august, men det har likevel oppstått alvorlige forsinkelser. Dette får raskt konsekvenser for PC-bransjen og kundene fordi bransjen i mange år har kappes om å ha minst mulig delelager.


For to uker siden kunne digi.no fortelle at prisen på en PC satt sammen i Norge har steget 1000 kroner på grunn av høyere minnepriser. Både Evercom, Cinet og Rec har satt opp prisene sine.

Foreløpig er det bare private kunder i USA som blir rammet, men Compaq vil ikke si noe om hvor store forsinkelsene er eller hva slags komponenter som det har oppstått mangel på. Forsinkelsene vil vare til ut i november, tror Compaq USA.

Markedsdirektør for Compaq Norge, Asbjørn Søgstad, kjente ikke til problemene i USA da digi.no ringte.
- Vi selger store volumer hjemme-PCer om dagen på grunn av de gunstige skattereglene og har ikke fått høre om noen leveringsproblemer, sier Søgstad.

De norske og utenlandske PC-produsentene digi.no har snakket med er enig om at jordskjelvet kom på det verst tenkelige tidspunktet - det er nå man lager maskinene kundene skal kjøpe til jul.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.