BEDRIFTSTEKNOLOGI

Conversá: Snakk med nettleseren din

digi.no har snakket med Stephen Rondel som i 1988 utviklet Voice Computer - verdens første mobile computer som kunne ta imot tale, oversette, og snakke tilbake i et fremmedspråk. Nå har Rondel videreutviklet teknologien og lansert en plugg som gjør at du kan snakke med nettleseren din.

Jens Kanden
21. nov. 1997 - 11:43

digi.no har testet Conversá Web for Internet Explorer 4.0, og det er et imponerende produkt. Man kan snakke til nettleseren og navigere gjennom nettsteder, åpne lenker, gå frem eller tilbake mellom sider, starte nedlasting, stoppe nedlasting; stort sett en hvilken som helst nettleserkommando som man vanligvis bruker tastaturet eller musen til.

Foreløpig er produktet kun i engelsk utgave og beregnet på Explorer 4.0, men selskapet har planer om å gjøre noe med dette.

- Vi skal tilpasse Conversá Web for Navigator og en rekke fremmede språk, der i blant flere europeiske, sier Rondel til digi.no.

Talegrensesnittet baserer seg på naturlig konversasjonell tale (derav navnet) som, i henhold til Rondel, gir den mest nøyaktige og fleksible talekontroll.

- Derfor trenger man ikke å trene opp vår teknologi, forklarer Rondel. - Man snakker til datamaskinen, og den svarer med en kontekst-spesifikk konversasjonell respons.

Conversá Web taklet glatt denne reporters noe gebrokne engelskuttale uten merkbare problemer.

Den underliggende teknologien bak talegrensesnittet - Conversá Advanced Symbolic Speech Interpreter (CASSI) - opererer i flere trinn. Først skal talt lyd oppfattes. Så snart CASSI forstår ordet som er sagt, tar beslutningsnivået over og bestemmer konteksten for det uttalte ord. Deretter aktiverer CASSI den relevante konversasjon, som igjen leverer relevante konversasjonelle data til systemet slik at en intelligent respons kan bli gitt til brukeren.

Conversá har også utviklet Conversá Messenger (CM) som er en beskjedsentral for tale og e-post. Man kan ringe opp CM, snakke til den og få oppgitt telefonnummer og adresser, spilt av telefonbeskjeder, lest opp e-post - nyttig funksjonalitet når man er på reisefot.

Selskapet - som har vært i virksomhet siden 1994 - håper å få gjennomslag for sine produkter ved å gjøre avtaler med utstyrsprodusenter om å bunte produktene med multimedia PC-er samt ved å distribuere gjennom Internett.

Conversá Web er i lukket beta for øyeblikket, men vil kunne lastes ned fra Internett for gratis prøve i 30 dager fra begynnelsen av januar 1998 .

- Produktet koster 19 dollar lastet ned fra nettet og 49 dollar i butikk, forteller markedsdirektør Ora J. Williamson.

- Conversá Messenger er i alpha for øyeblikket, men vil være tilgjengelig for testing og kjøp over Internett fra begynnelsen av februar 1998. Pakken vil koste 49 dollar over nettet og 79 dollar i butikk, avslutter Williamson.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.