Intel Core i9 Extreme Edition

Core i9 er Intels første PC-prosessor med teraflop-ytelse

Intel har lansert en ny familie med «Core X»-prosessorer for stasjonære PC-er. 

Intel Core i9 finnes også i en Extreme Edition.
Intel Core i9 finnes også i en Extreme Edition. (Bilde: Intel)

Intel har lansert en ny familie med «Core X»-prosessorer for stasjonære PC-er. 

Lanseringen fant sted under den store Computex-messen i Taipei i Taiwan, som går av stabelen denne uken.

Den største nyheten er en helt ny Core i9-prosessor, som også inkluderer en Core i9 Extreme Edition. Sistnevnte skal være Intels første desktop-prosessor som har en ytelse på mer enn 1 teraflops (1 billion, eller tusen milliarder, flyttallsinstruksjoner per sekund). 

Rettet mot entusiaster, innholdsprodusenter og gamere

Core X-familien er ifølge Intel rettet mot entusiaster, gamere og de som produserer innhold (video, design og så videre). 

I tillegg til den splitter nye Core i9-prosessoren består serien av nye og kraftigere versjoner av Core i5 og Core i7. Prosessorene leveres i varianter med fra 4 til 18 kjerner, hvor Core i9 Extreme Edition har 18 kjerner og 36 tråder. 

«Dette er den desidert mest ekstreme desktopprosessoren vi har introdusert noen gang», skriver Intels Gregory Bryant i et blogginnlegg. Han er sjef for Client Computing Group i Intel.

Billig blir den imidlertid ikke. Ifølge Intel vil den koste 1999 dollar, rundt 16 800 kroner, til produsenter ved bestilling av 1000 stk. Hva utsalgsprisen i butikk blir, vet vi ikke – men vi tipper rundt 20 000 kroner.

Intel Core X-serien.
Intel Core X-serien. Foto: Intel

Konkurrenten AMD varslet også nylig at de snart lanserer sin egen «ekstremprosessor» som ser ut til å kunne bli en direkte konkurrent til Core i9 Extreme Edition. Prosessoren har fått navnet «Ryzen Threadripper» og er basert på AMDs 14 nanometer Zen-arkitektur. Threadripper har 16 kjerner og 32 tråder, og det ventes at denne vil bli offisielt lansert på AMDs pressekonferanse på Computex den 31. mai. 

Intel Core X.
Intel Core X. Foto: Intel

De fleste av de nye Core X-prosessorene er basert på Intels Skylake X-arkitektur, som er en oppdatering av Skylake, mens de to enkleste modellene (Core i5-7640X og Core i7-7740X) er basert på Kaby Lake X-arkitekturen. 

Intels Turbo Boost 3.0-teknologi har blitt forbedret på enkelte modeller, for enda bedre ytelse. Turbo Boost kan nå identifisere de to kjernene i prosessoren som yter best, og dirigere de mest kritiske oppgavene til disse kjernene – noe som ifølge Intel skal gi enda bedre ytelse. 

I tillegg til de nye prosessorene introduserte Intel også et nytt brikkesett, Intel X299 (kodenavn «Basin Falls»). Nye hovedkort basert på X299 vil komme på markedet i løpet av de kommende ukene. 

Du kan lese flere detaljer hos Intel. Her er en oversikt over de nye prosessorene (Extreme Edition, Core i9-7980XE står ikke på denne listen, men har 18 kjerner og 36 tråder, og en prislapp på 1999 dollar):

Foto: Intel

Kommentarer (8)

Kommentarer (8)
Til toppen