BEDRIFTSTEKNOLOGI

Corel: Remagen kjører Windows under Java

Corel utvikler et programvareprodukt, kalt Remagen, som skal gjøre det mulig å la enhver klient med en Java virtuell maskin kjøre Windows 95-applikasjoner på en tjener.

Eirik Rossen
1. des. 1997 - 15:10

Hvis dette produktet holder hva det lover, vil store organisasjoner kunne tilby fete Windows 95-programmer som Microsoft Word eller Corel WordPerfect til alle brukere, også de som er utstyrt med en Windows 3.x-PC eller en NC - eller for den saks skyld også en Mac eller en Unix-arbeidsstasjon i nettet.

Remagen - ordet er tysk og betyr "gjenforstørring" - framstår som et alternativ til Citrix-baserte løsninger, som også lar tynne kjøre Windows 95-applikasjoner fra en NT-tjener.

Remagen er ett av to hovedprodukter i Java-strategien som Corel følger, etter havariet med Corel Office for Java. Dette var en fullverdig kontorsuite, programmert i sin helhet i Java. Ytelsen var under pari, dels på grunn av selve konseptet, dels på grunn av dårlige Java virtuelle maskiner som nå er kraftig forbedret, og Corel fant ut at Java-potensialet måtte realiseres på andre måter.

Remagen tar seg av behovene til de som ønsker å dra nytte av tynne klienter, men beholde dagens tunge applikasjoner. Det andre kommende Java-produktet til Corel, Alta, er en direkte konkurrent til Lotus eSuite: Kontorapplikasjoner der du bare laster ned det essensielle til å begynne med, og får utlevert tilleggsfunksjonalitet snuttvis etter hvert som du ber om det.

I sitt underlagsmateriale, anslår Corel at Alta vil bli tilstrekkelig kraftig - med tekstbehandler, kalender, planlegger, regneark osv - til å dekke 90 prosent av de fleste brukerbehovene. De øvrige 10 prosent skal da kunne dekkes ved å bruke Remagen til å få tilgang til fete applikasjoner på en tjener.

Etter en revidert utviklingsplan, skal Remagen komme tidlig i 1998. Alta kommer en gang i midten av 1998. Mange av komponentene i Alta vil være en videreføring av det arbeidet som ble nedlagt i Corel Office for Java.

Blant de mer interessante bruksområdene for Remagen er distribusjon av databaseapplikasjoner laget i Paradox. Slike applikasjoner vil kunne kjøres på en Windows-tjener, og aksesseres gjennom Remagen på alle slags plattformer. Hvis Corels påstand om at Remagen kan brukes på enhver applikasjon, holder stikk, vil også Access- og Visual Basic-applikasjoner kunne distribueres til alle andre plattformer.

Kritisk for Remagens anvendelighet blir ytelsen som brukerne erfarer. Her må Corel overvinne en viss porsjon skepsis hos de som prøvde og forkastet Corel Office for Java.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.