BEDRIFTSTEKNOLOGI

Corel: Ventura 8 kommer i mai

I en oppgradering beregnet på å nå markedet i mai, buntes ombrekkprogrammet Ventura med tekstbehandleren WordPerfect, bildehåndtereren PhotoPaint og databasepublisereren DataBase Publisher - alle i versjon 8.

Eirik Rossen
10. mars 1998 - 16:25

Ventura 8-pakken er beregnet på å ferdigstille dokumenter til trykk og til offentliggjøring på web. Arbeidsflaten følger kjente wysiwyg-prinsipper (det betyr at det du ser på skjermen er det du får ut på trykk). For html-kontroll lastes det konverterte dokumentet direkte inn i Netscape Navigator.

- Ventura har alltid vært betraktet som særlig effektiv overfor store dokumenter. For de som vil legge ut slike dokumenter på web i html-format, er Ventura spesielt effektiv. I Canada kaller vi dette for "repurposing" (fra purpose som betyr formål). Det er en anvendelse som går igjen hos mange brukere, forklarer Lars Nielsen i Corel, mens han demonstrerer produktet i en beta-utgave.

Pakken vil ikke oversettes til norsk, selv om den kan leveres med norsk stavesjekk. Nielsen beklager at WordPerfect 8 aldri kom på norsk. Versjon 9 av tekstbehandleren kommer til sommeren, men Nielsen kan ikke si om eller når en norsk utgave av denne blir tilgjengelig. Noe av poenget med å inkludere WordPerfect 8 i Ventura-pakken, er tekstbehandlerens status som Corels hovedmedium for SGML (standard graphics markup language).

- Mesteparten av forskjellen mellom Ventura 8 og Ventura 7 ligger i at oppgraderingen er raskere og mer stabil, sier Nielsen. - Vi har også lagt vekt på muligheten til å skreddersy arbeidsflaten, og på å gjøre arbeidsoperasjoner så enkle som mulig.

Det siste innebærer blant annet at "drag and drop" - at du bruker musa til å ta tak i objekter og "slippe" dem over andre objekter - er forholdsvis konsekvent gjennomført. Skal du tilordne tekst en bestemt stil, drar du stilen over til tekstavsnittet og slipper den der. Skal du importere filer - grafikk eller tekst - drar du objektene fra Windows Utforsker og slipper dem over dokumentet. Er en tekst riktig tagget, fordeles den automatisk på fortløpende sider, og nye kapitler starter pent øverst på nye sider. Operasjoner som generering av innholdsfortegnelse er overraskende enkle å få til.

Ved eksport til html-format, er standardinnstillingen at innholdsfortegnelsen kommer i en egen ramme til venstre for selve dokumentrammen, og alle interne pekere genereres automatisk.

En interessant egenskap er at man kan gjøre svært mye arbeid på importerte grafiske elementer direkte i ombrekkprogrammet. Det gjelder både punktgrafikk og vektorgrafikk. På punktgrafikk har man tilgjengelig et utvalg filtre og effekter, allesammen med forhåndsvisning og angremulighet. Vektorgrafikk kan oppløses i sine enkeltbestanddeler ("ungroup"), og disse kan viderebehandles hver for seg.

Vinduer som viser egenskaper til tekst, avsnitt og rammer, kan holdes åpne samtidig. En spesiell "anker"-funksjon lar deg legge disse oppå hverandre slik at de fyller skjermbildets høyreside. Selve dokumentarbeidsflaten justeres da automatisk. Den spretter tilbake til sin opprinnelige størrelse og plass når de "ankrede" vinduene lukkes.

Nielsen mener at Ventura har et fortrinn i konkurransen med Quark Xpress, fordi den har som standard mye av den funksjonaliteten som Quark besørger ved "addons" fra tredjepart. Han tar sikte på å knytte til seg spesialister som er villige til å selge Ventura som sin eksklusive ombrekkvare. Hittil er det ingen slike i Norge.

Ventura 8 kjøres under Windows 95 eller NT. Pentium med minst 16 MB minne og minst 80 ledige MB på disken anbefales. Pakken installeres fra CD.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.