BEDRIFTSTEKNOLOGI

- CorelDraw 9 bør med i grafikernes verktøykasse

Jan Villard i Corel Norge ser ingen utsikt til å utkonkurrere Adobe i det profesjonelle miljøet. Men han mener alle vil tjene på å ha Corel i verktøykassa i tillegg til Photoshop og Illustrator.

Eirik Rossen
22. apr. 1999 - 16:31

Villard ser to hovedmarkeder for den kommende oppgraderingen av Corels grafiske pakke, med hovedkomponentene tegneprogrammet CorelDraw og punktgrafikkverktøyet Corel PhotoPaint: Både bedrifter og organisasjoner som lager sine reklamebrosjyrer og liknende selv (såkalt "in house publishing"), og det profesjonelle markedet, det vil si de som tjener penger på å gjøre slikt for andre. Forbrukermarkedet vil få sin egen versjon av CD9 til høsten - tidsnok til jul - mens den fullstendige CD9 gjøres tilgjengelig i løpet av to til tre uker, for Windows.

Pakken kommer til Mac i oktober og til Linux en gang i år 2000.

Jan Villard i Corel Norge. <i>Foto:  Eirik Rossen</i>
Jan Villard i Corel Norge. Foto:  Eirik Rossen

- Til PC har CorelDraw lenge vært verdens mest solgte grafiske programvare. Vi regner med å ha en markedsandel verden over på 76 prosent, i Norge på rundt 70 prosent. Den første Mac-versjonen kom i fjor. Vi vil fortsette å utvikle til Mac. Jeg har ikke tall over markedsandelen vår i Mac-miljøet, men den er vel forholdsvis ubetydelig.

Når Villard likevel ser på det profesjonelle markedet som viktig, er det ikke fordi han vil få folk som har brukt Adobe Illustrator og Photoshop profesjonelt i mange år til å bytte til Corel.

- Poenget er heller at Corel har egenskaper som gjør det til et nyttig tilleggsprodukt for disse brukerne. Det er et redskap som bør være med i verktøykassa. Et sentralt moment er at Corel håndterer vesentlig flere filformater i både import og eksport enn noe annet grafisk verktøy, henholdsvis 70 og 40 forskjellige formater. Mange designere opplever problemer når de skal ta over filer fra kunder. Med Corel vil de oppleve langt færre problemer. Og siden Corel håndterer alle detaljer i Adobes egne filformater, også publisering i Acrobat-formatet pdf, er det et utmerket konverteringsverktøy. I Danmark er det en Mac-leverandør som bunter CD8 til sine maskiner, nettopp av den grunn.

Når det er sagt, framhever Villard CD9-pakkens egenskaper som helstøpt grafisk pakke, med mange nyheter spesielt beregnet på å overbevise profesjonelle brukere om at den egner seg til langt mer enn bare konvertering.

- Mange av nyhetene i forhold til versjon 8, er ytterligere forbedringer beregnet på å gi større produktivitet og ytelse. Det er kommet en rekke nye verktøy. Brukergrensesnittet er enda mer forenklet, og lettere å skreddersy, det vil si tilpasse aktuelle oppgaver. Det er lagt særlig vekt på alt som har med utkjøring av det ferdige dokumentet å gjøre, særlig publisering og fargehåndtering.

CorelDraw håndterer flersidige dokumenter, gjerne med ulike sideformater. Villards makker Lisbeth Hansen demonstrerer dette ved å ta opp et dokument der side en er et liggende A4-format, side to et visittkort, side tre i stående Letter-format. Dokumentet lar seg uten videre publisere til pdf-formatet, i fire ulike varianter (distribusjon, redigering, prepress og web). Når en utkjøringsenhet er valgt, kan en utvidet forhåndsvisning, kalt "preflight" brukes til å analysere dokumentet med tanke på mulige problemer, knyttet til fontvalg, fargeseparering osv. Preflight viser hvordan visittkort-siden automatisk legges opp slik at så mange visittkort som mulig trykkes per ark, og lar deg justere skjærekanten mellom eksemplarene.

Flere nye tegneverktøy virker interessante. Har du et flatt objekt definert som kontur, kan du bruke "interactive mesh fill tool" til å legge på et gitter. Gitteret kan justeres etter behov, og brukes til å oppnå effekter, blant annet fargeoverganger, som gir objektet et tredimensjonalt preg. En ny "interactive shadow tool" brukes til å legge skygge. Anvendt på tekst endrer den ikke objektets tekst-egenskap. Det vil si at om du redigerer teksten, bevares skyggeegenskapen, tilpasset den nye teksten. En "artistic media tool" kan brukes til frihåndstegning med ulike penselstrøkstiler. Her finnes et utvalg stiler å velge mellom, både vektoriserte og punktgrafiske. En anvendelse er å sprøyte gresstrå for å få en livaktig plen. Dette verktøyet finnes også i PhotoPaint.

Blant nyhetene som er spesielle for PhotoPaint, er direkte støtte til over 120 digitale kameraer, slik at bilder kan lastes rett inn i PhotoPaint. Programmet kan også brukes til å lage "kino", for eksempel for bannerannonser til web. Det støtter alle plug-in til PhotoShop.

Demonstrasjonen av Corels nye grafikkpakke etterlot to ubesvarte spørsmål. Det ene gjelder håndteringen av EPS-filer, tradisjonelt et sårt punkt for selskapet. En EPS-fil med bare grafikk ble åpnet og gjengitt uten problemer, men noen EPS-fil med tekst var ikke tilgjengelig.

Det andre spørsmålet er knyttet til eksport til html-formatet. Da en Corel-side med komplisert layout og med både punkt- og vektorgrafikk skulle eksporteres, advarte programmet at hver av de tre tekstbolkene måtte konverteres til punktgrafikk. I motsetning til hva som skjedde med Preflight-funksjonen, kom det her ingen forslag om hvordan teksten kunne endres, for eksempel ved bruk av andre fonter, for å overkomme problemet.

CD9-pakken følger opp Corels nye tradisjon med å bunte produkter fra tredjepart. CD-en inneholder blant annet Acrobat Reader, Bitstream Font Navigator, Canto Cumulus (organiserer grafikksnutter av alle slag i oversiktlige og lett tilgjengelige mapper) og Microsoft Visual Basic for Applications. Dessuten finnes Corels egne hjelpeprogrammer, blant dem Trace (konverterer punktgrafikk til vektorgrafikk) og Capture (skjermfangst).

På Corels nettsted er det et eget område kalt Designer.com som tilbyr spesielle tjenester for det profesjonelle markedet.

CD9 krever en Pentium PC på minst 133 MHz og 32 MB minne. Minimumsinstallasjonen krever 90 MB, mens den typiske installasjonen er på 196 MB, mot 230 MB for forgjengeren CD8. Villard forklarer dette med mer effektiv koding.

De norske prisene er ikke helt klare ennå. Villard antyder rundt 5000 korner for Windows og Mac, noe mindre for Linux når den kommer. PhotoPaint vil kunne kjøpes for seg for rundt 4000 kroner.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra