Cowboyer i høyhalset genser er i dag arbeidsløse med 'pakke'

Mens de IT-ansatte i fjorårets jobbundersøkelse mente at IT-bransjen var synonymt med høyt tempo, stress og raske penger, var det i år helt andre ord som ble brukt for å beskrive bransjen.

I jobbundersøkelsen som digi.no nylig gjennomførte sammen med IKT-Norge, var det også i år ett åpent spørsmål der de 2.600 deltakerne skulle oppgi én ting de først og fremst forbinder med denne bransjen.

Selv om noen fortsatt nevner stress og høyt tempo, ser det ut til at nedgangstidene har satt sitt preg på mange av de ansatte.

Her kan du lese mer om hvordan de IT-ansatte beskrev bransjen ifjor: Ung, rastløs cowboy søker børsbobler og stress.

Kort oppsummert kan man si at de fleste ifjor så for seg en ung, rastløs, useriøs og stressa mann - ikke helt teknisk kompetent, men full av pågangsmot og drømmer om opsjoner som blir til millioner på kontoen om få år, som jobber overtid hver dag og drikker cola og café latte for å henge sammen, som allerede tjener godt og spiser suppe på en hipp suppebar.

I år er det fremdeles en mann, fortsatt temmelig ung, men denne gangen har han nettopp mistet jobben, han ble bedt om å si den opp selv, og selv om han har fått 'pakke' (et halvt års lønn og beskjed om å holde kjeft), føler han seg urettferdig behandlet av arbeidsgiveren. Millionærdrømmen er begravet dypt under jorda sammen med opsjonene, og kanskje - mens han sitter på suppebar eller kaffebar på formiddagen, sammen med andre oppsagte kolleger - titter han i smug på ledige lærerstilinger i avisen...

I år var inntrykket, naturlig nok, mer dystert. I grunnen er det nok å bringe et representativt utvalg av svarene, de taler for seg selv:

dot-konk
begynner så smått å se realistisk på hverdagen
mange blir fort utbrent i denne bransjen
arbeidsgivere bryter ofte arbeidsmiljøloven i oppsigelsessaker
at ansatte ikke organiserer seg
ustabil bransje
profittjag, dårlig langsiktighet
lite fokus på bedring av arbeidsmiljø
adrenalin-kick; du vet ikke om du har jobb eller ikke når bransjen faller
lønningene er ikke mye å skryte av
hype, fravær av kvalifikasjoner
endeløse og nytteløse omstruktureringer
brukket rygg
manglende profesjonalitet
lederne klarer ikke å innse hva som er livets realiteter, de er altfor opptatt av sinnssyke krav til overskudd på budsjetter
grådighet og latskap
kynisme
usikkerhet
dårlig annonsemarked
for tiden turbulent
manglende planlegging
dårlig aksjekurs
uryddige arbeidsforhold
kun de beste overlever
mange tapere
urealistiske prognoser

Til toppen