KARRIERE

CPU-design åpnet for universiteter

Får full tilgang til å utforske prosessorarkitekturen.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
29. apr. 2015 - 13:25

Imagination Technologies kunngjorde denne uken at selskapet vil gi ansatte og studenter ved universiteter over hele verden fri tilgang til å studere hvordan en moderne CPU-kjerne virkelig fungerer. Dette gjøres gjennom et nytt undervisningsprogram som kalles for MIPSfpga.

MIPS

Som navnet antyder, omfatter programmet en CPU basert på MIPS-arkitekturen, som opprinnelig ble utviklet ved Stanford University på begynnelsen av 1980-tallet. Arkitekturen, som er RISC-basert, er allerede mye brukt i forbindelse med undervisning innen blant annet digitalteknikk og datamaskindesign.

– Det som fram til nå har manglet i alle disse kursene, er tilgang til virkelig, ikke-maskert RTL-kode (Register Transfer Level) som vil gjøre det mulig for professorer og studenter å studere og utforske en virkelig CPU, skriver Imagination i en pressemelding.

– Det er mer enn 30 år siden vi skapte MIPS-arkitekturen ved Stanford University. Jeg er glad for å se at MIPS forynges i Imaginations hender, og for å se at Imagination ruller ut dette spennende, nye programmet som bringer MIPS tilbake til akademia, sier John L. Hennessy, som i 1984 var med på å grunnlegge MIPS Computer Systems. Han er nå president ved Stanford University.

– Med sin rene RISC-arkitektur bawert på effektivitet og enkle, utvidbare prinsipper, er MIPS en ideell arkiktur for undervisning og studier innen CPU-design. Både professorer og studenter kan dra nytte av muligheten til å studere MIPS RTL-koden og å utforske en virkelig MIPS-CPU, sier Hennessy i en pressemelding.

Les også: MIPS-prosessoren lever videre fordi den er så kald 

Bruksområder

Selve prosessorene brukes i dag mest i integrert elektronikk og mikrokontrollere. Men arkitekturen støttes også av Android, og MIPS-baserte smartmobiler og nettbrett skal etter planen komme på markedet i 2016. Tidligere har MIPS-prosessorer blitt brukt i blant annet arbeidsstasjoner fra Silicon Graphics og HP, samt i Nintendo 64, PlayStation og PlayStation 2.

Bakgrunn: HP kaster ut gamle prosessorer 

Ifølge lederen for universitetsprogrammet til Imagination, Robert Owen, tilbys akademiske brukere en svært enkel lisens til designen. De kan gjøre hva de vil med den, bortsett fra å produsere den i silisium. Derimot kan de modifiiseres, implementeres og testes i flere ulike typer FPGA-er (Field-Programmable Gate Array), en type brikker med programmerbar logikk.

Les også: Fortsatt MIPS for Silicon Graphics 

Moderne

CPU-kjernen det er snakk om, heter microAptiv Processor Core, som tilhører dagens generasjon av MIPS-baserte CPU-er. Sammen med CPU-designen kan universiteter som har søkt om tilgang, laste ned komplett undervisningsmateriell.

Robert Owen skriver mer om bakgrunnen for dette MIPSfpga-programmet i dette blogginnlegget.

Imagination Technologies, som kanskje er mest kjent for grafikkprosessorene PowerVT, kjøpte MIPS Technologies i 2013.

Bakgrunn: Imagination kjøper MIPS 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.