Cray kjøper truende oppstart innen supermaskiner

Cray har avtalt å kjøpe en oppstart innen Opteron-baserte supermaskiner for 115 millioner dollar.

Cray har avtalt å kjøpe en oppstart innen Opteron-baserte supermaskiner for 115 millioner dollar.

Oppstartselskapet er den kanadiske produsenten OctigaBay som startet i det stille for to år siden, og som ventet til november i fjor før den lot sive ut detaljer om hva den egentlig holder på med: Massivt parallellkoplede superdatamaskiner basert på AMDs Opteron-prosessorer og egenutviklet sammenkoplingsteknologi basert på HyperTransport, også det opprinnelig fra AMD. Systemarkitekturen følger det OctigaBay kaller DCP, "Direct Connected Processor".

Selve maskinen heter OctigaBay 12K. Den grunnleggende enheten er tilpasset montering i rack, der den krever en høyde på 3,5 U. Denne enheten inneholder 12 Opteron-prosessorer – og 19 andre prosessorer til ulike formål – og leverer opptil 53 GFLOPS med Opteron-prosessorene i 2,2 GHz. Maksimalt minne og disk er henholdsvis 96 GB og 2 TB, og samlet minnebåndbredde er 77 GB/s. Med tolv av disse enhetene i en rack, får man en maskin med 144 prosessorer, 633 GFLOPS ytelse, 922 GB/s samlet båndbredde, 1,2 TB minne og 24 TB disk.

Arkitekturen skal kunne skalere tilnærmet lineært opptil 1000 av grunnenhetene. I så fall skal konseptet kunne brukes til å bygge maskiner med en ytelse i overkant av 50 TFLOPS, langt mer enn verdens største supermaskin i dag, NECs Earth Simulator på 35,6 TFLOPS.

Det er også langt mer enn Red Storm, den største maskinen Cray har kontrakt på å bygge, for USAs energidepartement. Red Storm bruker mange av de samme basiselementene som OctigaBay, blant annet Opteron-prosessorer og SUSE Linux, og antas å kunne nå 40 TFLOPS fullt utbygget. Det første trinnet skal være i drift i løpet av sommeren, og yte rundt 20 TFLOPS.

Cray har avledet en skalerbar arkitektur fra Red Storm, kalt Strider, som de regner med å kunne selge kommersielt i ytelser ned i rundt 1 TFLOPS, tilsvarende to OctigaBay racks.

I går kunngjorde Cray at de har avtalt å kjøpe OctigaBay for 115 millioner dollar, fordelt på 15 millioner dollar kontant og 100 millioner dollar i egne aksjer. Oppkjøpet vil ta tre måneder å fullføres. OctigaBay skal videreføres som en selvstendig enhet hos Cray.

Begrunnelsen for oppkjøpet er at Cray firedobler sitt potensielle marked ved å kunne tilby supermaskineri ned til 53 GFLOPS. Man kan også anta at dersom OctigaBay hadde lykkes på egen hånd, eller blitt snappet opp av noen andre, så hadde de blitt en formidabel konkurrent. Om ikke annet, så er oppkjøpet et bevis på at verdens fremste eksperter innen supermaskiner har latt seg imponere av en liten konkurrent som tenker seg en ferdig prototyp i juni, noen få leveringer til høsten, og "volum" leveringer i 2005.

Til toppen