FORBRUKERTEKNOLOGI

Cray klar med minimal supermaskin

Cray CX1 får plass under pulten, og skal fortrinnsvis selges med Windows.

16. sep. 2008 - 09:44

Superdataleverandøren Cray har informert Wall Street Journal om at de er klare til å lansere sin hittil minste maskin, døpt Cray CX1. Bildet av maskinen er kreditert Cray, men det foreligger ennå ikke noen offisiell pressemelding. Maskinen er Crays hittil minste maskin. Målene gjør det mulig å plassere den under en vanlig skrivepult.

Teknisk sett er CX1 en klynge av bladservere drevet av Xeon-prosessorer fra Intel. Det er plass til opptil åtte bladservere, hver med en eller to prosessorer. Fullt ladet med åtte bladservere og 16 prosessorer, koster maskinen rundt 80 000 dollar, eller rundt 460 000 kroner.

Tradisjonelt kjører Cray sine maskiner på Linux. CX1 vil også kunne leveres med Linux, men som standard vil den forhåndsinstalleres med Microsofts klyngesystem Windows HPC Server 2008. (HPC står for «high performance computing».) Formelt sett lanseres dette operativsystemet neste uke.

Målgruppen er bedrifter og grupper med beregningsoppgaver som overstiger kapasiteten til alminnelige pc-er eller servere, men som ikke berettiger en investering i store klynger. Maskinen kan også avlaste miljøer der det kives om tid på superdatamaskinen.

CX1 vil konkurrere med tilsvarende produkter fra HP og Silicon Graphics.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.