BEDRIFTSTEKNOLOGI

Cray overtar petaflops-prosjekt etter IBM

«Blue Waters» skal bygges med AMD Opteron og Nvidia Tesla i stedet for Power7.

Supermaskinen Blue Waters skal bestå av over 235 kabinetter av typen Cray XE6 (øverst til venstre), med over 49.000 Opteron 6200-prosessorer, og 30 kabinetter av typen Cray XK6, med over 3000 Nvidia Tesla grafikkprosessorer.
Supermaskinen Blue Waters skal bestå av over 235 kabinetter av typen Cray XE6 (øverst til venstre), med over 49.000 Opteron 6200-prosessorer, og 30 kabinetter av typen Cray XK6, med over 3000 Nvidia Tesla grafikkprosessorer.
15. nov. 2011 - 13:15

USAs National Center for Supercomputing Applications (NCSA) ved University of Illinois melder at de har inngått en avtale med Cray om «Blue Waters», et prosjekt for en superdatamaskin på over en petaflops. Det spesielle med dette petaflops-prosjektet er at det skulle gjøres tilgjengelig for forskere og teknikere over hele verden, i motsetning til verdens øvrige petaflops-maskiner der tilgangen er strengt begrenset.

Blue Waters-prosjektet har pågått siden 2007, da NCSA inngikk en avtale med IBM. Det opprinnelige ytelsesmålet var 10 petaflops. IBM trakk seg fra prosjektet i august i år.

Offisielt het det at teknologien som IBM utviklet for Blue Waters var mer kompleks enn forutsett, og krevde betydelig mer finansiell og teknisk støtte fra IBM enn ventet. NCSA og IBM greide ikke å bli enige om hvordan merkostnadene skulle fordeles.

En uoffisiell forklaring var at IBMs skreddersydde løsninger, basert på Power7-prosessoren tilført egenskaper fra Cell-prosessoren, var innhentet av den allmenne teknologiske utviklingen, slik at IBM ikke kunne vente å få igjen for sine investeringer ved å selge Blue Waters-teknologi på det åpne markedet.

Avtalen som NCSA har inngått med Cray verdsettes til 188 millioner dollar. Maskinen skal installeres i faser i løpet av de tre første kvartalene i 2012, og kontrakten skal være fullført i løpet av fjerde kvartal. Ytelsesmålet er satt til opptil 11,5 petaflops.

Leveransen vil omfatte over 235 kabinetter av typen Cray XE6, og over 30 kabinetter av typen XK6. I tillegg kommer et antall lagringskabinetter, slik at totalen overstiger 300 kabinetter.

XE6-enhetene bygges opp av 16-kjernede prosessorer av typen AMD Opteron 6200, også kjent under kodenavnet «Interlagos». Hver Opteron-prosessor vil ha 4 gigabyte internminne, slik at Blue Waters for over 1,5 petabyte internminne.

XK6-enhetene bygges opp av bladservere basert på grafikkprosessorer fra Nvidia Tesla, med den kommende «Kepler»-arkitekturen. Kepler lover mer enn dobbel ytelse i høypresisjonsberegninger, sammenliknet med dagens «Fermi»-arkitektur.

Til sammen gir dette over 49 000 Opteron-prosessorer, over 380 000 Opteron-kjerner, over 3000 Nvidia-prosessorer og over 25 000 prosessornoder.

Nettverket er Crays høyhastighets Gemini-teknologi med en topologi av typen 3D torus. Den samlede kabellengden er anslått til rundt 4 500 kilometer. Det eksterne nettverket inn mot systemet vil få en båndbredde på 100 til 300 gigabit per sekund.

Lagringen bygger på et parallelt filsystem av typen Lustre, med en båndbredde på 1 terabyte per sekund. Den får en samlet brukerdisponibel kapasitet på over 25 petabyte, fordelt på over 17 000 disker. Dette suppleres av «near-line storage» på opptil 500 petabyte, med en båndbredde på 100 gigabyte per sekund.

Operativsystemet er det skalerbare klyngesystemet til Cray, kalt Cray Linux Environment. Cray har også et utviklingsmiljø beregnet på tungregning, kalt GPU(CPU Programming Environment).

Ifølge NCSA står over 25 ulike forskergrupper klare til å bruke Blue Waters til en lang rekke prosjekter.

Blant modeller som nevnes spesielt er molekylkonstruksjon innen nanoteknologi, universitets utvikling etter Big Bang, skadevirkninger av jordskjelv og tornadoer, hvordan virus kommer seg inn i celler, og bedre prognoser for klimautvikling.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.